Notícies

Neix ItineraRius, un nou cicle de caminades pels entorns fluvials del Besòs i la Tordera

Dilluns, 3 abril 2023

El Consorci Besòs Tordera i la Fundació RIVUS han presentat el nou projecte ItineraRius. Es tracta d’un cicle de caminades pels entorns fluvials de les conques del Besòs i de la Tordera.

ItineraRius neix amb l’objectiu d’acostar d’una manera respectuosa i conscient la ciutadania als rius d’ambdues conques, descobrint camins fluvials plens de patrimoni natural, hidràulic i històric, així com de biodiversitat, dotant així de valor afegit la part esportiva d’aquest tipus d’activitats. L’objectiu és dur a terme unes tres caminades anuals que es repartiran durant els mesos de primavera i tardor.

“Durant 17 anys vam celebrar la Bicicletada del Besòs, que va començar amb una vintena de participants i que va arribar a aplegar en algunes edicions més d’un miler”, ha explicat aquest matí Pere Grivé, vicepresident del Consorci. “Transcorria pels camins fluvials del Besòs fins a arribar a mar, a Sant Adrià de Besòs, i ara volem ampliar el territori i donar a conèixer altres indrets amb tot el seu valor, perquè per estimar i tenir cura del territori primer cal conèixer-lo”, ha conclòs.

Aquestes caminades es dissenyaran tenint en compte les peculiaritats de cada zona i buscant complicitats amb el territori. “Volem fer un treball conjunt amb ajuntaments, entitats, grups excursionistes, experts… Es tracta d’un projecte que vol sumar i buscar sinergies per fer valdre els nostres entorns fluvials, recuperats i plens de vida”, ha puntualitzat Francesc Colomé, president del Consorci. “La demostració més clara i contundent del bon estat d’un lloc és que l’home s’acosti i vulgui ser-hi, i això està passant amb els nostres rius, i ens podem sentir ben orgullosos”, ha matisat Colomé.

La primera d’aquestes caminades tindrà lloc el 16 d’abril a l’entorn del riu Tordera al seu pas per Santa Maria de Palautordera sota el títol “La força de l’aigua”. “Es tracta d’un itinerari d’uns set quilòmetres durant el qual ens acostarem al patrimoni hidràulic de la zona, com molins, fàbriques i ponts”, ha puntualitzat Sònia Sànchez, tècnica de la Fundació RIVUS. La caminada començarà a les 9:30 del matí a la zona del Temple. D’entre els punts d’interès de l’itinerari s’inclou una visita guiada a l’EDAR Santa Maria de Palautordera.

La segona està prevista per al 14 de maig i s’inscriu dins la iniciativa Let’s Clean Up Europe, consistent en la recollida de residus del medi natural. En aquest cas, els participants podran col·laborar amb el manteniment i la preservació del tram del riu Besòs comprès entre els municipis de Montornès del Vallès, Montmeló i Martorelles. Les persones interessades tindran opció de dur a terme una visita guiada a l’EDAR Montornès del Vallès.

En aquesta ocasió, els participants podran escollir iniciar l’activitat a les 9:30 del matí a la Plaça de la Vila de Montmeló, des d’on s’iniciarà el recorregut en grup a peu fins al riu, o a les 10 davant l’EDAR Montornès (polígon Can Buscarons), on s’instal·larà tota la zona de recollida, avituallament i tallers per a la mainada.

Totes aquestes caminades són gratuïtes, tot i que requereixen inscripció prèvia. A més, a tots els participants se’ls lliurarà avituallament i una bossa dissenyada amb el logotip que acompanyarà tots aquests itineraris. Es preveu que a la tardor tingui lloc la tercera i darrera caminada d’enguany.

Vegeu CARTELL #itineraRiusTordera
Vegeu CARTELL #itineraRiusLetsCleanUp

Comparteix: