Subconca Mogent

Subconca Mogent

El Mogent neix de les aigües que provenen del Pla de la Calma, en concret de les rieres de Cànoves i de Vilamajor, les quals prenen les aigües dels indrets més elevats, com són els cims del Parany (a 1.156 m) i el Pi Novell (a 1.272 m).

A la seva capçalera, la riera de Cànoves pren el nom de riera de Vallforners, i és aquí on trobem l’únic embassament de la conca del Besòs: el pantà de Vallforners. A l’altura de Llinars i Cardedeu, les dues rieres esmentades s’uneixen al Mogent, que circula per la part més meridional i baixa de la plana vallesana, fins a arribar a Montmeló i Montornès del Vallès on, en unir-se al Congost, donarà lloc al naixement del riu Besòs.

Les seves principals rieres efluents són la riera de Vilamajor (12,5 km de longitud), la riera de Cànoves (17,3 km) i la riera de Vallromanes (6,1 km).

La subconca del Mogent té una superfície de 180 km2 i el riu Mogent, una longitud de 31,4 km. És la subconca que presenta un major grau de conservació, tant a la seva capçalera com en el seu tram baix. A les rieres de Cànoves i Vilamajor s’hi troben interessants trams de vernedes amb una gran riquesa d’avifauna. A diferència de la resta de subconques, a la plana vallesana, sobretot a la zona compresa entre la Roca del Vallès i Vilanova del Vallès, el Mogent presenta un notable grau de naturalesa i, en conseqüència, destaquen importants taques de bosc de ribera, així com la franja de canyissar més extensa de tota la conca, amb predomini d’altres espècies com la boga. L’excepcional extensió del canyissar dona lloc a una gran riquesa d’aus que l’aprofiten per nidificar. Per tant, el Mogent és l’únic indret de la conca del Besòs que acull regularment el pas i sojorn d’aus migratòries.

Un dels punts amb més atractiu del riu Mogent és el meandre sota el Castell de la Roca. En el marge esquerre d’aquest meandre se situa la bassa dels ànecs (o bassa d’en Segur), amb una petita illa en el seu centre que serveix de refugi a moltes aus. Aquesta bassa no està connectada amb el riu Mogent.

  • Primavera
  • Estiu
  • Tardor
  • Hivern

Galeria d'imatges