Subconca Besòs

Subconca Besòs

El riu Besòs neix entre Montmeló i Montornès del Vallès, producte de l’aiguabarreig del Mogent i el Congost. A partir d’aquest punt, el riu continua circulant per la zona més meridional i deprimida del Vallès fins a trencar la Serralada de Marina, a l’altura de Montcada i Reixac; posteriorment el riu s’endinsa per l’anomenat pla de Barcelona fins a arribar al mar. En conseqüència, el riu Besòs és el més curt de tota la conca amb 17,7 km de recorregut i una superfície de 138,26 km2, i el que presenta un major cabal mitjà amb 4,33 m3/s.

La zona per on circula actualment el Besòs és l’espai amb més pressió antròpica de tota la conca. Destacaríem la zona de l’aiguabarreig entre el Besòs i el Tenes com l’únic indret amb un cert interès faunístic. La resta de la llera ha patit nombroses transformacions fruit de l’extracció d’àrids, de la construcció d’endegaments o la construcció de l’autopista i la Línia d’Alta velocitat, entre altres.

  • Primavera
  • Estiu
  • Tardor
  • Hivern

Parc Fluvial del Besòs

Aigües avall del terme municipal de Montcada i Reixac i fins a la desembocadura trobem el Parc Fluvial del Besòs, fruit d’un projecte impulsat a finals dels anys 90 pels municipis riberencs per recuperar mediambientalment i socialment el que havia esdevingut un espai molt degradat.

En el tram que va de Montcada i Reixac a Santa Coloma de Gramenet, s’han creat diferents zones humides, que s’abasteixen de les aigües de la depuradora de Montcada, i refugis de fauna que milloren la qualitat del riu en el seu conjunt. El tram baix del Parc Fluvial, amb una àmplia zona de gespa, ha esdevingut espai de lleure alhora que la ciutadania gaudeix dels valors ambientals del riu.

La desembocadura, a Sant Adrià de Besòs, és una reserva de fauna per al pas i descans d’aus, on no està permès l’accés de les persones.

Galeria d'imatges

  • Naixament
  • Parc Fluvial
  • Desembocadura