Notícies

Més d’una cinquantena de tècnics, regidors i professionals del sector assisteixen a la jornada sobre clavegueram organitzada pel Consorci

Divendres, 25 novembre 2022

La seu del Consorci Besòs Tordera ha acollit aquest dijous la “Jornada Tècnica: El servei de manteniment del clavegueram municipal. Problemàtica i sostenibilitat econòmica”, que ha aplegat més d’una cinquantena de tècnics, regidors i professionals del sector.

El Consorci, juntament amb l’empresa mixta Drenatges Urbans del Besòs (DUB), ofereix als seus municipis consorciats la possibilitat de gestionar la seva xarxa de clavegueram de manera mancomunada, mitjançant convenis de gestió, amb condicions adaptables a cada municipi i que garanteixen el servei integral atenint-se a l’elaboració de plans directors de clavegueram en cada cas.

L’objectiu de la sessió ha estat palesar la gran importància que té per a pobles i ciutats l’ordenació, planificació i correcte dimensionament del clavegueram, així com el manteniment i la realització d’inspeccions periòdiques per detectar petits problemes a la xarxa i evitar així conseqüències més greus, com poden ser inundacions, filtracions o, fins i tot, enfonsaments.

El president del Consorci, Francesc Colomé, ha estat l’encarregat d’obrir la sessió i ha destacat que “és important que els municipis inverteixin en el manteniment dels seus claveguerams perquè són els fonaments dels nostres pobles i ciutats, tot i que són obres poc visibles i que de vegades costa d’explicar als ciutadans”.

La sessió s’ha dividit en quatre blocs temàtics. Dins el primer bloc, “Característiques i problemàtiques del clavegueram municipal”, i a través de les ponències d’Esteban Campillo, tècnic de Drenatges Urbans del Besòs (DUB), i de Pere Aguiló, director d’Operacions del Consorci, s’han donat a conèixer les incidències i problemes que poden presentar aquestes infraestructures i les principals característiques que defineixen aquestes xarxes a l’àmbit d’actuació del Consorci. Per la seva banda, Pere Marieges, regidor d’Urbanisme i Obra Pública de l’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès, ha presentat el cas pràctic d’aquest municipi i ha detallat com, mitjançant el conveni establert amb el Consorci per al manteniment del clavegueram des de l’any 2015, s’està aconseguint millorar l’estat de la xarxa i duent a terme actuacions preventives per evitar l’aparició de problemes i conseqüències més greus.

En el segon bloc, dedicat a “Eines i metodologies per al manteniment del clavegueram”, Carles Ruano i Alberto Soriano, tècnics de DUB, han presentat les eines de gestió avançada emprades, posant especial èmfasi en la digitalització i modelització de la xarxa per dur a terme una gestió integral, eficaç i eficient. Miquel Pujadas, enginyer tècnic de l’Ajuntament de Granollers, ha explicat amb detall el Pla Director Estructural que disposa el municipi des de 2016 i que està sent cabdal per dur a terme el manteniment de la xarxa.

La tercera part de la jornada s’ha centrat en “Implementació del servei de manteniment del clavegueram municipal” i ha comptat amb la intervenció de Joan Perdigó, advocat i professor de Dret Administratiu a la Universitat de Barcelona, centrada en l’entorn jurídic i administratiu, i del secretari del Consorci, Manel Ramal. El secretari de l’Ajuntament de Sant Celoni, Sergi Ribas, ha presentat com s’ha articulat jurídicament el conveni entre aquest municipi i el Consorci.

El quart i darrer bloc de la sessió s’ha centrat en “El finançament del servei municipal de clavegueram”, en el qual Jesús Belda, tècnic de Sistemes del Consorci, i Albert Solà, gerent del Consorci, han exposat un detallat estudi de costos del servei i les diferents fórmules per poder assumir el seu finançament per part dels consistoris.

Els assistents també han pogut veure una exposició, instal·lada per a l’ocasió a l’exterior de l’edifici del Consorci, amb camions, maquinària, tecnologia i eines que diàriament utilitzen els professionals de DUB en la gestió del clavegueram.

En aquests moments, el Consorci ha establert convenis amb 26 municipis, on realitza aquest treballs de gestió, neteja i manteniment de les xarxes de clavegueram.

Comparteix: