Notícies

L’URL, un laboratori consolidat per fer recerca aplicada i I+D+i per fer front a reptes globals en ecologia fluvial

Dilluns, 5 desembre 2022

La signatura de renovació del conveni, que ha de regular l’activitat de l’URL durant els pròxims quatre anys, va tenir lloc el passat divendres, 2 de desembre, a la seu del CEAB-CSIC, en el marc de la Jornada URL: “Recerca per afrontar els reptes de crisi climàtica i canvi global en els ecosistemes fluvials”, que va aplegar una setantena de persones de diferents entitats i administracions.

Cap a les 10 hores s’oficialitzava l’acte de signatura, que va anar a càrrec de Marc Rius, director del CEAB-CSIC; Lluís Calvo, representant del CSIC a Catalunya; Josep Monràs, vicepresident del Consorci Besòs Tordera i patró de la Fundació RIVUS; Albert Sorolla, director tècnic de Naturalea, Teresa Sauras, delegada del rector per a la sostenibilitat de la

Universitat de Barcelona, i José Antonio Montero, alcalde de Montornès del Vallès, encarregats de rubricar el conveni de col·laboració que regularà, d’ara endavant, l’activitat d’aquest laboratori experimental.Totes les institucions van mostrar el seu agraïment emfatitzant en l’enorme esforç i col·laboració de totes les entitats que ha fet possible la consolidació del projecte. Marc Rius destacava “el compromís i convenciment total del centre per continuar amb aquesta iniciativa”. De la mateixa manera, Lluís Calvo refermava la “necessitat de treballar amb i entre institucions”.

Josep Monràs puntualitzava que “encara queda un camí llarg per recórrer i per això cal continuar invertint en recerca i innovació, però també en divulgació, per afrontar els nous reptes del futur”.

 

“L’URL és ara mateix, una eina indispensable per fer recerca i per tant, aprendre com reduir l’efecte de l’activitat antròpica sobre els ecosistemes fluvials”, manifestava durant la seva intervenció Albert Sorolla. “La plataforma de l’URL permet fer el salt de la recerca bàsica a la recerca aplicada i, per tant, transferir la recerca que s’hi fa a gestors i administracions”, explicava Teresa Sauras.

 

José A. Montero exposava que “disposar d’unes instal·lacions de recerca en el municipi ens ha permès apropar la investigació científica a la ciutadania”.

 

De la recerca bàsica cap a la innovació i la recerca aplicada

 

Tocades les 10 hores, l’equip científic i tècnic vinculat a l’URL des dels seus inicis, van oferir diverses ponències (disponibles aquí) que van servir per copsar què s’ha fet dins aquesta plataforma experimental fins al moment, com s’han aplicat els seus resultats i cap a on es dirigeixen les seves investigacions i resultats.

 

Eugènia Martí, investigadora del CEAB-CSIC, amb la seva ponència “L’URL, una plataforma experimental per a la recerca en rius urbans mediterranis” va presentar les característiques singulars d’aquesta infraestructura: quasi 250 metres de canals artificials a cel obert, a tocar d’una EDAR, que permeten reproduir de manera experimental els processos que succeeixen en ecosistemes fluvials, i en especial, en rius mediterranis. Per la seva banda, Francesc Sabater, professor i investigador de la Universitat de Barcelona, va exposar les bases teòriques que sustenten la instal·lació, amb la xerrada “Importància dels trets funcionals dels macròfits en solucions basades en la natura” i com ens poden ajudar en la restauració ecològica.

 

Esperança Gacia, investigadora del CEAB-CSIC, va parlar sobre “Bioenginyeria i retenció de soluts en ecosistemes aquàtics receptors d’efluents d’EDAR”; i Miquel Ribot, qui també és investigador el centre blanenc, va presentar la ponència “Tancant el Cercle: ús d’un residu industrial per a millorar la qualitat d’aigües residuals depurades”. Les ponències posteriors van posar de manifest com el coneixement adquirit es pot aplicar en solucions innovadores basades en la naturalesa. Així, el director tècnic de Naturalea, Albert Sorolla, va mostrar “Exemples d’aplicació de les tècniques desenvolupades a l’URL. Transferència de coneixement en l’execució d’obra pública. Finalment, el responsable de Medi Fluvial del Consorci Besòs Tordera, Manel Isnard, va detallar algunes “Solucions a la problemàtica dels rius mediterranis. El cas del riu Besòs”, destacant que l’aprenentatge i experiència al riu Besòs podria exportar-se arreu.

Comparteix: