Notícies

El vessament d’oli produït dissabte a la riera Seca no ha tingut cap afectació al riu Besòs

Dimarts, 16 maig 2023

El passat dissabte al matí es va produir un vessament d’oli, procedent d’una empresa dedicada a la fabricació d’olis ubicada a Santa Perpètua de Mogoda, a la riera Seca, al seu pas per aquest terme municipal. Tot i l’important volum del vessament, la situació ja està totalment controlada i no ha tingut cap mena d’afectació al riu Besòs. La ràpida actuació i coordinació entre efectius d’ADF (Agrupacions de Defensa Forestal), l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i el Consorci Besòs Tordera, juntament amb personal dels ajuntaments de Santa Perpètua de Mogoda i de la Llagosta, ha permès evitar que l’abocament arribés al riu Besòs.

L’incident es va produir poc abans de les 10 del matí de dissabte i de seguida es va avisar des de l’empresa i es va començar a actuar per minimitzar els danys i controlar la situació. Així, abans de la una del migdia ja es tenia controlat el punt d’abocament i quina havia estat la zona afectada, cosa que va permetre la ràpida construcció d’un dic de contenció per evitar que aquests greixos poguessin arribar al riu Besòs. Paral·lelament, es van iniciar les tasques de retirada del vessament amb l’arribada dels primers camions cisterna.

Davant les fortes pluges de diumenge, que van fer pujar el cabal amb el conseqüent risc de desbordament de l’abocament, es va reforçar el dic de contenció, alhora que es van habilitar unes bombes per drenar l’aigua i es van fer unes connexions provisionals directes a l’EDAR la Llagosta, que han estat cabdals per evitar l’arribada al Besòs de cap infiltració i derivar-la cap a l’EDAR, on ja s’ha observat l’entrada d’aquests greixos que s’estan tractant sense problema a la planta.

En aquests moments, dotze camions cisterna continuen els treballs de retirada de l’oli, que s’està emmagatzemant en dipòsits, i s’ha aconseguit reduir notablement l’abocament.

L’empresa ha manifestat la seva voluntat i compromís amb la total retirada del vessament per poder dur a terme posteriorment una restauració fluvial que ajudi a recuperar l’entorn afectat.

Comparteix: