El nou document, que referma la voluntat de continuar apostant per aquest projecte, ha de servir també per millorar l’eficàcia i l’eficiència en l’ús i el manteniment de la infraestructura, única a tot l’Estat i pionera al sud d’Europa per les seves dimensions.
L’alcalde de Montornès del Vallès, José Antonio Montero; Lluís Calvo, representant del CSIC a Catalunya; Francesc Sabater, professor titular d’Ecologia de la Universitat de Barcelona; Albert Sorolla, de Naturalea Conservació, S.L., i el president del Consorci Besòs Tordera, Sergi Mingote, han estat els encarregats de rubricar el conveni de col·laboració, que regularà, d’ara endavant, l’activitat del laboratori experimental Urban River Lab (URL).
L’acte, celebrat el passat divendres 10 de febrer, va rebre la visita d’una bona representació d’investigadors, estudiants de tesis i doctorats, professionals i experts dels diferents organismes.
Durant la jornada, José Antonio Montero, va destacar que per al consistori de Montornès del Vallès “és una enorme satisfacció seguir aportant i apostant per un projecte tan important i pioner, i un gran privilegi tenir-lo a tocar de la mà i poder donar-lo a conèixer a la ciutadania en general i, en especial, als infants i joves”.
Lluís Calvo, del CSIC, va aprofitar la seva intervenció per palesar “la necessitat d’apostar i invertir en recerca, una de les claus de futur i progrés que ens permet fer passes per construir una societat més sostenible i intel·ligent”.
Des de la UB, el doctor Francesc Sabater va matisar que “l’URL ens ha de servir, no només per investigar com millorar els ecosistemes fluvials, sinó també per treballar en la línia de com aquests ecosistemes poden ser transmissors de virus i/o bacteris que afecten la salut humana”.
Amb més de 20 anys d’experiència en restauració fluvial, per a Albert Sorolla, “aquest laboratori és una eina magnífica perquè es presenta com el punt intermedi entre el laboratori tancat i el riu, on conèixer millor com funcionen els ecosistemes aquàtics i la seva capacitat d’autodepuració”.
El president del Consorci, Sergi Mingote, va ser l’encarregat de tancar el torn d’intervencions, tot destacant que “el treball de la mà i conjunt de diferents administracions i organismes fa possible que succeeixin coses tan maques com aquesta, que no només es queda aquí sinó que repercutirà d’una manera directa i positiva en la vida de la ciutadania i en els seus espais de lleure, com ho són, cada vegada més, els nostres entorns fluvials”.
L’Urban River Lab es va posar en marxa al desembre del 2014. Des d’aleshores, han passat per aquest laboratori investigadors i científics d’arreu del món i s’han dut a terme diferents investigacions que confirmen que determinades espècies vegetals pròpies de ribera (com el jonc, el canyís o el lliri groc) poden millorar i/o afinar encara més l’aigua efluent de depuradora que arriba als nostres rius. En aquest procés és cabdal el paper que hi juga el microsistema que es desenvolupa en les arrels, el que es denomina rizosfera.
L’objectiu final d’aquests treballs és la seva aplicació a les restauracions fluvials que es duen a terme als nostres entorns fluvials. El pròxim mes de març es posaran en marxa noves investigacions encaminades a aprofundir encara més en aquesta capacitat d’autodepuració.