Notícies

Prova pilot per a l’erradicació de canya americana al riu Ripoll al seu pas per Sant Llorenç Savall

Dijous, 9 maig 2024

El Consorci Besòs Tordera, Aquambiente i Naturalea estan duent a terme aquest projecte que podria facilitar l’eliminació d’aquesta espècie exòtica invasora molt estesa a les conques del Besòs i de la Tordera 

 

El Consorci Besòs Tordera, juntament amb les empreses Aquambiente i Naturalea, estan duent a terme una prova pilot a la zona del riu Ripoll a tocar de l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) Sant Llorenç Savall per testar una innovadora tècnica per a l’erradicació de canya americana (Arundo donax). La canya americana és una espècie exòtica invasora d’origen asiàtic molt propagada a la llera dels nostres rius i de molt difícil erradicació, tant per la seva complexitat tècnica -s’ha d’eliminar el rizoma- com per l’elevada inversió econòmica que requereix.

L’actuació, que s’està duent a terme en una zona de 350 m2 i que va començar la passada tardor, contempla tres fases. La primera es basa en la trituració de la part aèria in situ de canya americana mitjançant dues desbrossades. La primera es va fer el passat mes de gener i la segona a mitjans del passat mes d’abril.

Seguidament, s’ha dut a terme la col·locació, a finals d’abril, d’una lona de polietilè sobre la zona on s’ha realitzat la trituració de la part aèria amb l’objectiu d’aturar el creixement de la canya per manca de llum solar. D’aquesta manera es vol aconseguir que la planta perdi per complet la capacitat de rebrotar i, gràcies a l’elevada temperatura que es genera sota la lona, i afavorir la descomposició de la part rizomàtica. Durant tot aquest procés, l’equip encarregat del projecte està fent un seguiment continu de l’evolució de l’espècie. En tercer i últim lloc, i en funció del comportament de rebrot de la canya americana, es procedirà a la retirada de la lona i de les restes de canya, i a l’avaluació del resultat final.

Aquesta actuació va lligada amb l’objectiu de millorar l’estat ecològic de les masses d’aigua, tal com marca la Directiva Marc de l’Aigua.

 

Comparteix: