Notícies

La causa judicial contra Ditecsa resta oberta dos anys després de l’incendi que va ocasionar greus danys ambientals al riu Besòs

Dimecres, 1 desembre 2021

L’empresa està duent a terme un projecte de restauració a la zona del sinistre inclòs dins l’expedient de Responsabilitat Ambiental de l’OGAU

El pròxim 11 de desembre farà tot just dos anys que va tenir lloc l’incendi ocorregut a l’empresa Ditecsa, ubicada a Montornès del Vallès i dedicada al reciclatge de dissolvents, que va comportar abocaments tòxics al medi fluvial, així com al sistema de sanejament, provocant greus danys en el riu Besòs i en l’EDAR Montornès.

En aquests moments, encara resta oberta la causa judicial que instrueix el jutjat de Granollers, després que el passat mes de febrer fos admesa a tràmit la querella presentada per la Fiscalia de Medi Ambient contra l’empresa per un delicte contra els recursos naturals i el medi ambient i un altre relatiu a la protecció de la flora i la fauna, de la qual el Consorci Besòs Tordera i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) també s’han personat com a acusació particular. Dintre d’aquest procediment judicial, durant el passat mes de juny van tenir lloc les declaracions dels treballadors que hi eren en el moment dels fets, així com del director general i del seu màxim responsable a Catalunya. El pròxim mes de gener hi ha previstes noves declaracions i és molt probable que, amb aquestes, es doni per conclosa la instrucció.

Incorporat dintre d’aquest mateix procediment s’està gestionant l’expedient sancionador que el Consorci va obrir a l’empresa cinc dies després dels fets, el 16 de desembre de 2019, pels danys ocasionats en el sistema de sanejament. Aquest expedient preveu una indemnització de 395.276,37 euros per al rescabalament dels danys ocasionats a les instal·lacions de sanejament i una sanció per valor de 401.276,37 euros.

Per la seva banda, l’empresa responsable dels danys està duent a terme un projecte de restauració, inclòs dins de l’expedient de Responsabilitat Ambiental que es tramita des de l’Oficina de Gestió Ambiental Unificada a Barcelona (OGAU) i que té l’objectiu garantir la restauració de l’entorn afectat. L’ACA està sent l’encarregada de fer-ne el seguiment i l’assessorament tècnic d’aquest expedient. Aquests treballs inclouen també la descontaminació de l’aqüífer, que va quedar acotat al recinte de l’empresa, i fa uns mesos que es va posar en servei la planta de descontaminació de les aigües subterrànies.

Pel que fa al tram de riu Besòs afectat, es pot afirmar que es troba totalment recuperat, excepte per les poblacions de peixos que tenen una velocitat de recuperació més lenta i necessiten més temps per estabilitzar-se i assolir els nivells anteriors a la catàstrofe. Recordem que, de seguida de l’incident, ACA i Consorci van activar el pla de xoc, que es va desplegar entre desembre de 2019 i juliol de 2020. De fet, al cap de sis mesos, els diferents mostrejos de la zona van constatar que la toxicitat i contaminació al medi pràcticament havien desaparegut, tret d’un plomall d’aigua subterrània contaminada localitzada i situada en un radi d’aproximadament 300 metres al voltant de la zona sinistrada, que va ser posteriorment acotat i tractat amb sistemes de remediació per part de l’empresa responsable.

L’evolució dels diferents paràmetres de qualitat del riu són analitzats per l’ACA dins el marc del Programa de Seguiment i Control que realitza de manera habitual.

Comparteix: