Notícies

Inaugurada l’EDAR la Costa del Montseny per millorar el sanejament de Fogars de Montclús

Divendres, 9 maig 2025

L’acte ha estat presidit per la consellera de Territori, Habitatge i Transició Hídrica, Sílvia Paneque; el president del Consorci Besòs Tordera, Óscar Sierra, i l’alcalde de Fogars de Montclús, Albert Rovira

La nova depuradora té una capacitat de tractament de 12 m3/dia, donant resposta a les necessitats de sanejament actuals i futures del nucli residencial la Costa del Montseny

La instal·lació suposa una important millora en la qualitat de l’aigua efluent en una zona catalogada Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny

 

La consellera de Territori, Habitatge i Transició Hídrica, Sílvia Paneque, i el president del Consorci Besòs Tordera, Óscar Sierra, acompanyats per l’alcalde de Fogars de Montclús, Albert Rovira, han inaugurat aquest matí la nova Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) la Costa del Montseny, situada dins el terme municipal de Fogars de Montclús, a la conca de la Tordera, i dins la comarca del Vallès Oriental. A l’acte també hi ha assistit altres autoritats i representants de les diferents institucions i empreses implicades en la construcció i gestió.

Situada a la ribera esquerra del riu Tordera, la nova instal·lació suposa un important pas qualitatiu en el tractament de les aigües residuals domèstiques d’aquest nucli residencial -que, un cop depurades, s’aboquen al riu Tordera-, tot substituint el sistema de depuració basat en recinte d’aireació amb turbina superficial i decantador secundari, construït als anys 80, que hi havia fins ara just a la mateixa zona.

Tot i que el cabal actual és de 6,5 m3/dia, la nova EDAR està dissenyada per tractar un cabal diari de 12m3/dia -garantint així les necessitats actuals i futures- i rep les aigües residuals domèstiques d’aquest nucli residencial mitjançant una xarxa de col·lectors en baixa.

La construcció de la nova EDAR pretén millorar la qualitat de l’aigua al naixement del riu Tordera, situat en l’espai protegit del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny. El Parc Natural del Montseny està inclòs dins la Xarxa Natura 2000, designat com a Zona d’Especial Conservació (ZEC) i declarat Reserva de la Biosfera per la UNESCO el 1978, amb l’objectiu d’assolir l’equilibri i les sinergies necessàries entre la societat i la conservació dels seus valors naturals i culturals.

“La posada en marxa d’aquesta nova infraestructura representa un nou avanç en la protecció del medi ambient i és fruit, una vegada més, del treball conjunt entre diverses administracions”, ha afirmat el president del Consorci, Óscar Sierra.

“Avui és una jornada important per a nosaltres, amb la nova depuradora contribuïm a conservar l’entorn privilegiat del Montseny i donem resposta a una necessitat històrica”, destacava durant el seu parlament l’alcalde de Fogars de Montclús, Albert Rovira.

Per la seva banda, la consellera ha conclòs: “El desplegament de les tecnologies ens ajudarà, per un costat, a deixar Catalunya preparada per a escenaris estructurals de manca de recursos i, per tant, de fabricació d’aigua, i també a preservar l’entorn i el medi”.

 

L’obra ha suposat una inversió de 614.372,92 euros, que inclouen l’execució dels treballs, que han tingut una durada de dotze mesos.

Aquesta actuació s’ha articulat mitjançant un conveni subscrit l’any 2022 per l’Agència Catalana de l’Aigua i el Consorci Besòs Tordera, on es van fixar les condicions per dur a terme aquesta actuació. El Consorci s’ha encarregat de la redacció del projecte i la seva execució, mentre que l’ACA ha finançat les obres, executades per la UTE Costa del Montseny.

Característiques de la nova EDAR

La nova instal·lació està formada per una línia d’aigua que consisteix en un pou de gruixuts, un desbast de sòlids, un tractament primari -format per un tanc polivalent- i un tractament secundari format per un contactor biològic rotatiu, que consisteix a realitzar el tractament de l’aigua residual amb un procés biològic de pel·lícula adherida. En aquests processos, els microorganismes responsables del tractament estan adherits en un medi fix, en contra dels processos de creixement en suspensió. Per la seva banda, la línia de fangs consta d’una recirculació interna i una purga de fangs mitjançant aspiració i transport a una altra instal·lació per a la seva posterior gestió.

Les obres també han inclòs el condicionament del camí d’accés a la instal·lació, que s’inicia a la carretera BV-5119 i travessa una zona boscosa en tot el seu recorregut, d’uns 127 metres. S’hi ha adequat el traçat i augmentat l’amplada fins a quatre metres, facilitant així l’accés dels camions cisterna que han d’accedir-hi per fer la recollida dels sòlids i fangs.

La nova EDAR compta amb 10 plaques solars de 400 Watts de potència cadascuna. Aquest sistema genera, a partir de la llum solar rebuda, el 80% de l’energia elèctrica que necessita per al seu funcionament, reduint així les emissions de diòxid de carboni (CO2) a l’atmosfera. Aquesta instal·lació s’ha dissenyat, doncs, tenint en compte l’estratègia de desenvolupament sostenible que el Consorci Besòs Tordera aplica a totes les seves instal·lacions.

 

Accedeix aquí per obtenir més informació de la nova EDAR la Costa del Montseny.

Vídeo time lapse de les obres de construcció.

Comparteix: