Notícies

El projecte PAITIDA estrena web

Dimecres, 5 febrer 2025

A paitida.cat s’ofereix informació detallada sobre la digitalització integral dels sistemes de sanejament Granollers, la Llagosta i Montornès del Vallès que està duent a terme el Consorci Besòs Tordera

El projecte PAITIDA (Pla d’Adaptació i Transformació Integral per a la Digitalització de l’Aigua) disposa des d’avui d’una pàgina web pròpia a l’adreça paitida.cat. En aquest espai, s’explica detalladament en què consisteix aquest projecte, quins són els seus objectius i les actuacions que s’estan duent a terme per aconseguir-ho, els resultats i beneficis que s’espera obtenir i quin és el seu àmbit territorial. També s’especifica els perfils professionals que l’estan desenvolupament i les noves contractacions que s’han hagut de dur a terme.

Des de paitida.cat també es pot seguir tota l’actualitat relativa al projecte (notes de premsa, notícies, esdeveniments relacionats, imatges, etc.).

El projecte

Aquest projecte de digitalització s’està desenvolupant entorn dels sistemes de sanejament Granollers, la Llagosta i Montornès del Vallès, que donen servei a 19 municipis, més de 310.000 habitants i uns 3.500 establiments industrials i empreses, cosa que suposa el 75% de la població a la qual el Consorci dona servei i un 70% de l’aigua tractada.

Els seus tres grans eixos són la millora de la qualitat de la massa d’aigua del riu Besòs, l’increment de la reserva hídrica i la digitalització i el tractament de dades.

Per assolir-ho, es preveuen una trentena d’actuacions, entre les quals destaquen el desenvolupament dels tres Plans Integrals de Gestió del Sistema de Sanejament en episodis de pluja, mitjançant l’aixecament topogràfic i posterior modelatge matemàtic (amb modelització i sensorització); la creació de bessons digitals dels tres sistemes de sanejament, incorporant modelització matemàtica i Intel·ligència Artificial, i la redacció dels projectes constructius de les tres Estacions de Regeneració d’Aigua (ERA), entre altres.

PAITIDA permetrà disposar d’una plataforma única des d’on accedir a tot el control i la gestió d’aquesta part del cicle de l’aigua, conèixer en temps real el seu funcionament i predir i avançar-se en la gestió de possibles situacions crítiques.

El projecte, amb un cost total que supera els 9,5 milions d’euros, ha rebut una subvenció de 5 milions d’euros dels Fons Europeus PERTE per a la Digitalització del Cicle de l’Aigua, la resta provenen de l’Agència Catalana de l’Aigua i fons propis del Consorci.

 

Exemple de digitalització topogràfica.

Comparteix: