Notícies

El Consorci presenta el seu projecte PAITIDA per a la digitalització integral dels sistemes de sanejament Granollers, la Llagosta i Montornès del Vallès

Dimarts, 24 setembre 2024

L’objectiu és millorar la qualitat de la massa d’aigua del riu Besòs, optimitzar l’eficiència del cicle de l’aigua i incrementar la reserva hidràulica

El projecte, amb un pressupost que supera els 9,5 milions d’euros, ha rebut una subvenció de 5 milions d’euros atorgada pel MITERD dels Fons Europeus PERTE per a la Digitalització del Cicle de l’Aigua

El Consorci Besòs Tordera ha dut a terme aquest matí la presentació oficial del seu projecte de digitalització PAITIDA (Pla d’Adaptació i Transformació Integral per a la Digitalització de l’Aigua) que s’està desenvolupant entorn dels sistemes de sanejament Granollers, la Llagosta i Montornès del Vallès, que donen servei a 19 municipis, més de 310.000 habitants i uns 3.500 establiments industrials i empreses, cosa que suposa el 75% de la població a la qual el Consorci dona servei i un 70% de l’aigua tractada.

En concret, aquest projecte abasta els municipis de Canovelles, Granollers, la Llagosta, les Franqueses del Vallès, Lliçà d’Amunt, Lliçà de Vall, Martorelles, Mollet del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès, Palau-solità i Plegamans, Parets del Vallès, Polinyà, Sant Fost de Campsentelles, Santa Maria de Martorelles, Santa Perpètua de Mogoda, Sentmenat, Vallromanes i Vilanova del Vallès. L’àrea d’influència, però, es considera molt major, ja que una millora de l’aigua i dels sistemes hídrics a aquests tres sistemes de sanejament implica una millora aigües avall per als municipis de Barcelona, Santa Coloma de Gramenet, Montcada i Reixac i Sant Adrià del Besòs, on el Besòs desemboca al mar Mediterrani.

A l’acte han assistit prop d’una trentena de representants polítics, entre alcaldes i regidors, i tècnics municipals d’alguns d’aquests municipis, que han conegut de primera mà com PAITIDA donarà resposta a les futures normatives europees en matèria de sanejament.

“La concessió d’aquest fons PERTE, ens ha permès donar una forta embranzida al nostre projecte de digitalització, amb actuacions encaminades a donar resposta als exigents reptes que ens depara el futur en matèria de sanejament i que, des del Consorci, ja es van recollir en el Pla Estratègic 2021-2030, aprovat l’any 2021 per l’anterior Junta General”, ha matisat Oscar Sierra, president del Consorci Besòs Tordera. “Ens podem sentir satisfets perquè de 148 projectes que es van presentar, el Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITERD) en va seleccionar 30, entre els quals el nostre, que de ben segur serà exemple per a moltes altres administracions”, ha explicat.

Per la seva banda, Albert Solà, gerent del Consorci Besòs Tordera, ha matisat que “PAITIDA preveu la digitalització de totes les infraestructures de sanejament, tant en alta com les del clavegueram municipal de tots aquests municipis, amb la qual cosa serà molt més fàcil i eficient la seva gestió”, ha afegit.

“Aquest projecte també ens permetrà avançar en el coneixement de les infraestructures necessàries per acomplir la normativa pel que fa a abocaments a llera, tant en episodis de pluja com davant determinats incidents, com els ocorreguts darrerament a la conca del Besòs, el darrer el del passat estiu a Polinyà, amb afectacions importants a medi. Podrem saber, per exemple, quins tancs de retenció són necessaris i a on es poden ubicar per minimitzar les conseqüències davant sobreeiximents en episodis de pluja o per altres incidents que es puguin ocasionar en temps sec”, ha puntualitzat.

Tres grans eixos

Els tres grans eixos del projecte són la millora de la qualitat de la massa d’aigua del riu Besòs, l’increment de la reserva hídrica i la digitalització i el tractament de dades.

Per assolir-ho, el projecte preveu una trentena d’actuacions, entre les quals destaca el desenvolupament dels tres Plans Integrals de Gestió del Sistema de Sanejament en episodis de pluja,  mitjançant l’aixecament topogràfic i posterior modelatge matemàtic (amb modelització i sensorització); la creació de bessons digitals dels tres sistemes de sanejament, incorporant modelització matemàtica i Intel·ligència Artificial, i la redacció dels projectes constructius de les tres Estacions de Regeneració d’Aigua (ERA), entre altres.

“PAITIDA ens permetrà disposar d’una plataforma única des d’on accedir a tot el control i la gestió d’aquesta part del cicle de l’aigua, conèixer en temps real el seu funcionament i predir i avançar-nos a possibles problemes”, ha explicat Jesús Belda, director del projecte. “A més, serà la base per poder seguir amb el procés de digitalització d’altres sistemes de sanejament que gestionem des del Consorci”, ha conclòs.

El projecte, amb un cost total que supera els 9,5 milions d’euros, ha rebut una subvenció de 5 milions d’euros dels Fons Europeus PERTE per a la Digitalització del Cicle de l’Aigua, la resta seran assumits per l’Agència Catalana de l’Aigua i fons propis del Consorci.

Comparteix: