Segons les darreres analítiques, l’EDAR ja elimina amb normalitat la matèria en suspensió amb rendiments superiors al 95%
Des del Consorci també s’ha fet un requeriment a Barnastock per a la recollida i tractament dels 9.000 m3 de vessament que l’EDAR va interceptar i desviar a un tanc de retenció
El Consorci Besòs Tordera ha obert un expedient informatiu a l’empresa Barnastock pels danys ocasionats a l’EDAR la Llagosta, concretament al reactor biològic, fruit del vessament produït durant les tasques d’extinció de l’incendi el passat divendres d’aquesta empresa, ubicada a Polinyà i dedicada a l’emmagatzematge de productes químics. L’entrada d’una part del vessament en el reactor biològic, amb una elevada càrrega de components químics i contaminants -per als quals no estan dissenyades aquest tipus d’instal·lacions-, va inhibir l’activitat biològica de depuració, que ha requerit entre altres mesures el trasllat de 1.513 m3 d’inòcul biològic viu des de les EDAR Montornès del Vallès i EDAR Granollers per poder activar de nou els quatre reactors biològics de l’EDAR la Llagosta. Aquest procés d’inoculació continuarà fins a no tenir una estabilitat consolidada en el cultiu biològic que garanteixi el procés complet de depuració.
De manera coordinada amb l’Agència Catalana de l’Aigua, s’ha estat treballant en la recuperació dels reactors i segons els resultats de les darreres analítiques, en aquests moments l’EDAR ja ha restablert l’eliminació de matèria carbonosa, amb rendiments superiors al 95%, i es preveu que en una setmana i mitja assoleixi també l’eliminació de nitrogen, acomplint amb tots els paràmetres de qualitat de l’aigua depurada.
L’EDAR la Llagosta no ha vist interromput, en cap moment, el seu funcionament i ha continuat operant amb normalitat tots els altres processos de depuració (pretractament i decantació primària, tractament de fangs de depuració i producció de biogàs) i garantint el tractament de les aigües residuals rebudes dels 9 municipis als quals dona servei.
El Consorci també ha fet aquesta setmana un requeriment a l’empresa Barnastock per a la recollida i tractament dels 9.000 m3 de vessament tòxic interceptat per l’EDAR i confinats en un tanc de retenció ubicat dins la depuradora. En aquests moments, laboratoris externs estan analitzant la composició exacta d’aquest vessament, on es van barrejar els químics i l’aigua residual.
El Consorci, en coordinació amb l’ACA i els ajuntaments de la Llagosta, Montcada i Reixac, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs, continuen les tasques de vigilància a la zona del riu Besòs afectada.
Aspecte avui de l’aigua de sortida de la depuradora de l’EDAR la Llagosta al riu Besòs.