La secció catalana de l’AEIP (Asociación Española de Ingeniería del Paisaje) ha programat per als dies 3, 4 i 5 de març un curs d’Iniciació a les Tècniques de Bioenginyeria del Paisatge en l’Àmbit Fluvial que es durà a terme a Cànoves i Samalús, molt similar al que es va impartir el passat mes de novembre.
El curs consta d’una part teòrica i una part pràctica, que es realitzarà a la riera de Cànoves per tal de contribuir en el projecte de recerca “Estudio sobre la mitigación de los efectos de vertido de las EDAR sobre los ríos”, dirigit pel Departament d’Ecologia de la UB, finançat per la Fundació BBVA i que també compta amb la col·laboració del CEAB-CSIC, Naturalea Conservació S.L. i el Consorci per a la Defensa de la Conca del riu Besòs.
La jornada de dijous, 3 de març, es durà a terme a l’Ajuntament de Cànoves i Samalús i es dedicarà a impartir la part teòrica amb ponències a càrrec de reconeguts professionals i experts en aquest àmbit, com la biòloga i paisatgista Paola Sangalli, actualment presidenta de la Federació Europea de Bioenginyeria; l’enginyer de camins i naturalista Paolo Cornellini, vicepresident de la AIPIN i professor universitari a Roma; el biòleg Albert Sorolla, vicepresident de l’AEIP i Director Tècnic de Naturalea Conservació S.L.; els doctors en biologia Eugènia Martí i Francesc Sabater; Jesús Soler, enginyer de camins i especialista en enginyeria fluvial, i l’enginyer tècnic agrícola Joaquim Bosch, membre de l’AEIP i Coordinador de les Normes Tecnològiques de Bioenginyeria del paisatge a la FJiP.
Divendres i dissabte, 4 i 5 de març, es durà a terme la part pràctica, que consistirà en la realització d’una obra real amb l’aplicació de diferents tècniques pròpies de la bioenginyeria.
El curs s’adreça a professionals, projectistes, funcionaris de l’Administració i professors universitaris vinculats amb les àrees d’Enginyeria de Camins, Canals i Ports, Enginyeria Tècnica d’Obres Públiques, Enginyeria de Monts, Enginyeria Tècnica Forestal, Enginyeria Agrònoma, Enginyeria Tècnica Agrícola, Ciències Ambientals, Biologia, Geologia i Geografia, així com a encarregats i treballadors especialitzats en treballs paisatgístics.
Les tècniques de bioenginyeria del paisatge utilitzen el material vegetal com a element de construcció i de regeneració ambiental. Aquest tipus de tècniques han estat àmpliament utilitzades en l’estabilització i construcció de talussos, tenint una de les seves principals aplicacions en rius i àrees de muntanya. Com a elements vius que són, aquestes estructures s’integren millor en l’entorn i augmenten la seva estabilitat amb el pas del temps.
Podeu consultar aquí el tríptic informatiu i la butlleta d’inscripció.