Amb motiu de la celebració aquesta setmana del Dia Mundial de l’Aigua, el Consorci Besòs Tordera va inaugurar ahir l’exposició itinerant “El retorn de la llúdriga a les conques del Besòs i la Tordera” i va oferir una xerrada sobre la importància i la presència d’aquest animal als rius d’ambdues conques.
“Sense la millora de la qualitat de l’aigua hauria estat impossible el retorn de la llúdriga als nostres rius, aquest és un èxit col·lectiu”, va explicar als assistents el president del Consorci, Sergi Mingote. La mostra també recull l’evolució de la presència de la llúdriga a Catalunya, que va passar de trobar-se a totes les conques catalanes entre el període 1900-1950, a la seva extinció pràcticament definitiva a mitjans dels anys 80. En el cas de les conques del Besòs i la Tordera, l’animal ha estat extingit durant prop de 40 anys.
La cirereta del pastís
“La llúdriga és la cirereta del pastís, si no hi hagués invertebrats, amfibis, peixos i uns entorns fluvials adequats, aquest mamífer no hagués apostat pels nostres rius”, va detallar Manel Isnard, responsable de Medi Fluvial del Consorci. “La llúdriga és la certificació que els sistemes de sanejament i tota la tasca de recuperació dels entorns han estat encertats”, matisava.
Des de l’any 2014, el Consorci està duent a terme un projecte de seguiment de la llúdriga amb càmeres de fototrampeig, que van captar la primera fotografia de l’animal el 6 de juny de 2014 al riu Tenes, al seu pas per Santa Eulàlia de Ronçana. Des d’aleshores, la seva presència s’ha anat confirmat a tots els rius de la conca del Besòs, mitjançant fotografies i/o gravacions. “Tenim imatges al riu Mogent, moltes petjades, rascades i femtes al Congost, se l’ha vist a la riera de Caldes, al seu pas per Palau-solità i Plegamans, també s’han obtingut fotografies al Ripoll”, explicava Lluís Gascon, del Grup Ornitològic del Tenes.
Per a Isnard, aquest treball científic de seguiment que ara es recull en aquesta exposició “ha estat possible gràcies a la feina conjunta amb altres entitats, com el Grup Ornitològic del Tenes, NatMogent o el Museu la Tela de Granollers, i a la col·laboració i implicació d’empreses i entitats, com Grifols i el Zoo de Barcelona”.
A més de les fotografies de l’animal a diversos rius de la conca, l’exposició inclou una reproducció d’un exemplar i explica els rastres de la presència d’aquest animal als rius de la conca del Besòs i la Tordera a través de femtes, petjades o altres rastres biològics. La mostra, que està a disposició d’ajuntaments, escoles i d’altres centres culturals, es podrà veure a partir d’aquest divendres a Santa Eulàlia de Ronçana, i més endavant a Lliçà d’Amunt i Lliçà de Vall. “Esperem que volti molt i serveixi per conscienciar de la importància de continuar mantenint el nivell de qualitat dels nostres entorns fluvials i de la riquesa del nostre patrimoni natural”, va concloure Mingote.
En aquest sentit, el president del Consorci va avançar l’aposta que es vol fer des de l’organisme per continuar vetllant pel manteniment del medi fluvial i incentivar el seu estudi. “Estem estudiant la creació d’algun mecanisme que serveixi per garantir i donar cobertura a aquesta tasca i d’altres semblants que estan duent a terme als nostres rius en forma de voluntariat un conjunt d’amics del riu cada vegada més extens”, va explicar. Per a Mingote és cabdal assegurar el futur dels nostres rius i de tota la seva flora, fauna i patrimoni.
Per últim, el director del Zoo de Barcelona, Antoni Alarcon, va aprofitar la trobada per explicar l’aposta per la fauna autòctona en què es troba immersa la instal·lació. “El Besòs i la seva biodiversitat centrarà una de les àrees del nostre zoo, i la llúdriga en tindrà un lloc ben destacat que treballarem conjuntament amb el Consorci”, va exposar.