Notícies

L’EDAR la Llagosta disposa d’una nova planta per a la generació d’energia solar fotovoltaica

Dimarts, 30 agost 2022

L’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) la Llagosta compta a partir d’aquest mes de setembre amb una planta de generació d’energia solar fotovoltaica.

La instal·lació està formada per 290 plaques que es troben ubicades i distribuïdes a les cobertes de diferents edificis de l’EDAR: pretractament, sala de control, bufants d’aireació i edificis auxiliars. En conjunt, tenen una potència de 130,5 kWp (Kilowatts pic) i una capacitat de generació de 177.800 kWh/any (kilowatts hora a l’any), xifra que equival al consum mitjà d’unes 50 llars domèstiques, segons dades de l’IDAE (Instituto para la Diversificación y el Ahorro de Energía).

Aquesta instal·lació reduirà les emissions de diòxid de carboni (CO2) a l’atmosfera en 47,12 tones l’any, l’equivalent a l’efecte beneficiós de plantar 94 arbres autòctons mediterranis.

Aquesta energia renovable se suma a la generació de biogàs, que ja es produeix a l’EDAR, mitjançant la digestió anaeròbia dels fangs generats durant els processos de depuració. La suma de les dues energies renovables suposarà la producció d’1.180.000 kWh, xifra que representa prop del 30% de la demanda total d’electricitat de l’EDAR.

Aquestes accions s’emmarquen dins l’estratègia de desenvolupament sostenible que està duent a terme el Consorci. De manera conjunta amb els ajuntaments que l’integren, l’organisme treballa per actuar al servei de la millora del cicle de l’aigua a ambdues conques i per fer cada vegada més sostenibles les seves instal·lacions.

Aquesta nova instal·lació fotovoltaica de la Llagosta -la més gran de totes- se suma així a les ja existents a altres EDAR gestionades pel Consorci, com l’EDAR Sant Quirze Safaja, l’EDAR Sant Llorenç Savall i l’EDAR Can Canyameres.

Sobre l’EDAR la Llagosta
L’EDAR la Llagosta es va construir l’any 1994 (amb un tractament fisicoquímic) i es va ampliar, per primer cop, l’any 1998 (amb tractament biològic). El passat mes de febrer es van inaugurar les obres de la tercera ampliació de la instal·lació, dotada ara amb un nou reactor biològic i un tercer decantador secundari, que ha estat orientada a l’eliminació de nitrogen i fòsfor. Tracta les aigües residuals urbanes i industrials de nou municipis del Vallès Oriental i el Vallès Occidental: la Llagosta, Martorelles, Mollet del Vallès, Palau-Solità i Plegamans, Polinyà, Sant Fost de Campsentelles, Santa Maria de Martorelles, Santa Perpètua de Mogoda i Sentmenat, donant servei a una població de 138.380 habitants.

Comparteix: