Notícies

Inaugurades les obres de connexió del barri llinassenc de Sant Josep a l’EDAR la Roca del Vallès

Dilluns, 27 març 2023

L’acte ha comptat amb la presència del president del Consorci Besòs Tordera, Francesc Colomé; l’alcalde de Llinars del Vallès, Martí Pujol, i la directora de l’Àrea de Sanejament d’Aigües Residuals de l’ACA, Isabel Gandullo

Aquest passat divendres ha tingut lloc l’acte d’inauguració i presentació de les obres que s’han dut a terme per connectar les aigües residuals del barri de Sant Josep, dins el terme municipal de Llinars del Vallès, a l’EDAR la Roca del Vallès, evitant així el seu abocament al riu Mogent.

La presentació de l’acte, celebrat a les instal·lacions de l’EDAR la Roca del Vallès, ha anat a càrrec del president del Consorci, Francesc Colomé, juntament amb l’alcalde de Llinars del Vallès, Martí Pujol, i la directora de l’Àrea de Sanejament d’Aigües Residuals de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Isabel Gandullo. També hi ha assistit personal de l’empresa Prycsa, encarregada de les obres, i d’altres representants polítics i tècnics del Consorci i d’altres organismes, com ara els vicepresidents del Consorci Pere Grivé i Josep Monràs, el president del Consell Comarcal del Vallès Oriental, Emilio Cordero, i l’alcalde de la Roca del Vallès, Albert Gil.

 “Amb aquestes obres traiem un dels gomets vermells que encara teníem a la nostra conca”, ha explicat el president del Consorci, Francesc Colomé. “Si veiéssim un planell del sanejament de fa 20 anys, en veuríem molts de gomets vermells, ara ja en queden pocs i avui en traiem un de molt important per millorar la qualitat de l’aigua del riu Mogent i del Besòs i afavorir la vida als nostres rius, que han vist com han anat recuperant espècies emblemàtiques com el blauet, l’anguila i la llúdriga”, ha matisat.

Per la seva banda, Isabel Gandullo, directora de l’Àrea de Sanejament d’Aigües Residuals de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), ha destacat “la feina feta pel Consorci, l’eficiència en la seva gestió i la capacitat de trobar l’equilibri entre recursos econòmics i humans, i les necessitats del medi”.

L’alcalde de Llinars, Martí Pujol, ha aprofitat la seva intervenció per donar les gràcies tant als representants polítics com als tècnics que han fet possible aquest projecte. “Avui és un dia per celebrar i per agrair; la cooperació i col·laboració de tots ha fet possible treure aquest punt vermell de la conca i millorar el nostre entorn”.

Aquest projecte ha eliminat els cinc punts d’abocament d’aigües residuals d’origen domèstic procedents d’aquest barri a ambdós marges del riu. Per fer-ho, s’ha requerit la construcció de tres estacions de bombament d’aigües residuals (EBAR) i la instal·lació de gairebé dos quilòmetres de col·lectors, impulsant i conduint així tota aquesta aigua residual fins a l’EDAR la Roca, on ara és sotmesa als processos de depuració necessaris per poder abocar-la al medi fluvial en condicions aptes per a la biodiversitat pròpia del riu i millorant la qualitat de l’aigua dels rius Mogent i Besòs.

Aquestes obres, amb una durada de 16 mesos i dimensionades per arribar a donar servei a un miler d’habitants, han estat complexes i d’elevada dificultat tècnica, ja que per aquesta mateixa zona passen les canonades de l’estació de tractament d’aigua potable (ETAP), les vies del tren d’alta velocitat i diverses eixos viaris, com la C-35 i la carretera de Llinars-Dosrius (vegeu aquí plafons explicatius del projecte).

El projecte, amb un pressupost d’1,2 milions d’euros, ha estat finançat mitjançant conveni per l’Agència Catalana de l’Aigua i el Consorci Besòs Tordera.

Sobre l’EDAR la Roca del Vallès

En marxa des de l’abril de 2007, aquesta EDAR, que ocupa una superfície de prop de 26 mil m2, tracta les aigües residuals urbanes i industrials dels municipis de Cardedeu, Llinars del Vallès, una part de la Roca del Vallès i Sant Antoni de Vilamajor, que arriben a la depuradora mitjançant una xarxa de col·lectors en alta de 14,82 km de longitud. Es tracta d’una depuradora biològica tipus SBR (sequential batch reactor), de mescla completa, per cicles. Les aigües són abocades al riu Mogent. Disposa d’una línia de fangs amb digestió anaeròbia i formació de biogàs. Està dissenyada per tractar 12.000 m³/dia, és a dir per donar cobertura a una població de 48.000 habitants.

Comparteix: