Una delegació de professors universitaris de Cuba visiten el Consorci i l’EDAR Granollers per conèixer ‘in situ’ el funcionament de la generació de biogàs

20/07/2022 | Actualitat

Aquest matí la seu del Consorci Besòs Tordera i l’EDAR Granollers han rebut la visita d’una delegació procedent de Cuba i formada per 10 professors universitaris de diferents centres educatius del país: Universidad de Sanci Spíritus, Universidad Tecnológica, Universidad de Matanzas i Universidad Central “Marta Abreu” de Las Villas.

Aquesta visita s’emmarca dins el projecte “Intercambio de experiencias y promoción de fuentes renovables y eficiencia energética en Cuba” que s’està impulsant des de la Fundación Internacional y para Iberoamérica de Administración y Políticas Públicas (FIIAPP), amb el finançament de la Unió Europea, i que compta a Catalunya amb el suport del centre tecnològic Eurecat. L’objectiu d’aquest projecte, que vol donar suport als esforços del govern cubà per assolir una gestió eficient i sostenible dels seus recursos, és capacitar i assessorar a diversos professionals en l’àmbit de la digestió anaeròbia de residus agroalimentaris i en el disseny de reactors de biogàs per tal que puguin arribar a implementar aquesta tecnologia al seu territori.

La darrera fase d’aquest intercanvi d’experiències i assessorament ha estat aquest viatge de treball a Catalunya amb visites a diferents instal·lacions reals, entre les quals l’EDAR Granollers.

Després d’una breu presentació duta a terme a la seu del Consorci, els professors cubans, amb la presència d’Ernesto L. Barrera, director del projecte, i els investigadors de l’Eurecat Jordi Llimós i Guillermo Ernesto Baquerizo, s’han desplaçat fins a l’EDAR Granollers on han realitzat un recorregut per tota la instal·lació acompanyats per Pere Aguiló, director d’Operacions del Consorci, i Josep Pasqual, tècnic del departament de Planificació i Innovació. Durant aquesta visita han pogut conèixer com es produeix l’obtenció de biogàs mitjançant la codigestió dels fangs generats durant els processos de depuració de les aigües residuals conjuntament amb altres residus orgànics. També s’han tractat i aprofundit sobre diversos temes com la construcció i posada en marxa de les tecnologies, com es duu a terme el monitoratge i control, i les dificultats habituals i les solucions implementades en aquestes tecnologies a escala real.

Aquest programa de suport a les polítiques energètiques de Cuba (estratègia de col·laboració entre la UE i Cuba), té un pressupost de 18 milions d’euros. Amb aquestes visites es vol identificar enginyeries i empreses que puguin donar-los suport en el disseny i implementació dels seus digestors a Cuba.Imprimeix aquesta publicació Imprimeix aquesta publicació