L’EDAR Montornès aconsegueix contenir l’abocament derivat de l’incendi d’un grup de naus a Montornès del Vallès evitant danys a la instal·lació i la seva arribada a medi

19/03/2022 | Actualitat

De seguida, es va activar el protocol corresponent a l’EDAR i es va derivar l’entrada d’aigua a uns dipòsits, des d’on s’anirà tractant de manera progressiva i controlada   

Al dispositiu d’extinció hi participen 23 dotacions: 2 autoescales, 12 camions d’aigua i 9 vehicles lleugers de coordinació i comandament, entre els hi ha la unitat del GROS (Grup de Suport Operatiu). Al lloc també s’hi ha desplaçat personal del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) i agents dels Mossos d’Esquadra i la Policia Local.
Arran de l’incendi declarat ahir poc abans de les set de la tarda a una nau dedicada a l’emmagatzematge de dissolvents per a pintures, entre altres productes, ubicada al polígon Sector E a Montornès del Vallès, s’ha activat el protocol corresponent a l’EDAR Montornès per dur a terme la correcta gestió de l’abocament derivat del propi incendi i de les tasques d’extinció del foc. L’incendi ha calcinat dues naus més i ha afectat una quarta.

Cap a les 19:30 hores d’ahir, els tècnics van rebre l’avís de l’incident i seguidament es va procedir a confinar i desviar cap a uns dipòsits buits l’efluent d’entrada a l’EDAR durant unes hores (aproximadament fins a les 4 de la matinada). Gràcies a aquesta ràpida actuació, s’ha pogut contenir el 100% de l’abocament que ha arribat a planta, que resta ara en aquests dipòsits i s’anirà tractant de manera progressiva i controlada per tal d’evitar afectacions a la planta i garantir els nivells de qualitat de l’aigua efluent.

La planta ha pogut continuar funcionament pràcticament amb total normalitat i garantint la qualitat de l’aigua efluent, que tot i haver augmentat lleugerament els nivells d’amoni no ha ocasionat danys en el riu. En unes hores la planta recuperarà el seu normal funcionament i els paràmetres de qualitat anteriors al sinistre.

Des de primera hora d’aquest matí, tècnics de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i del Consorci estan inspeccionant i agafant mostres a la zona del riu Besòs on pot haver arribat, a través de les pluvials, un petit percentatge de les aigües emprades en les tasques d’extinció. Es creu que aquest petit abocament pot haver ocasionat la mort d’alguns peixos i una làmina blanquinosa que s’observa a l’aigua en alguns trams del Besòs, especialment al seu pas per Montcada i Reixac.Imprimeix aquesta publicació Imprimeix aquesta publicació