El Consorci desmenteix que el Besòs i els seus afluents siguin “rius contaminats”, segons informacions publicades en alguns mitjans

07/05/2020 | Actualitat

Tot i els darrers incidents ocorreguts els darrers mesos, com l’incendi d’una fàbrica de dissolvents a Montornès del Vallès i el temporal Gloria, que l’han afectat directament, és un fet la recuperació del riu Besòs i el bon estat de qualitat de l’aigua i dels entorns de la conca en el seu conjunt. En aquest sentit, des del Consorci lamentem algunes informacions publicades darrerament en determinats mitjans de comunicació fent referència al Besòs i a alguns dels seus afluents com “rius contaminats”.

El desplegament progressiu per tota la conca dels sistemes de sanejament, fruit de la tasca conjunta entre el Consorci i altres administracions, ha permès la recuperació gradual de la qualitat de l’aigua i dels entorns, fins arribar a la situació actual, que ha permès el retorn d’espècies tan emblemàtiques i indicadores de qualitat com el blauet o la llúdriga.

D’altra banda, i davant algunes imatges d’aquests darrers dies de grups de gent banyant-se a diferents punts de la conca, des del Consorci també volem apel·lar a la responsabilitat ciutadana per, d’una banda, ser respectuosos amb aquests entorns i, especialment, amb l’estat d’emergència sanitària davant la crisi de la COVID-19.

“Hem tingut constància de grups de gent que, a  més sense respectar els protocols d’actuació de la COVID-19, ha acudit en grup al riu per banyar-se i volem recordar que el riu no és una zona de bany”, explica Josep Monràs, president del Consorci Besòs Tordera. “Aquests actes incívics van en contra d’aquesta recuperació dels rius i d’aquesta situació d’emergència en què ens trobem. Si volem que la llúdriga, i la resta d’espècies animals que hi tenim, segueixin aquí, hem de ser respectuosos amb el seu hàbitat, si l’envaïm i en fem un ús inapropiat, podem provocar novament la seva marxa, encara que la qualitat de l’aigua i els entorns siguin ideals”, afegeix. “A més, vull fer una crida a la responsabilitat en aquesta situació de crisi sanitària i demano a la ciutadania que compleixi amb els protocols d’actuació, mantenint les distàncies de seguretat establertes”, conclou.

La llúdriga, indicadora de qualitat
Tal com publicàvem ahir, fa unes setmanes les càmeres de fotoparany captaven les primeres imatges d’un grup de cries de llúdriga a la conca del Besòs, fet que ratifica que en aquest espai aquest mamífer ha trobat un lloc ideal per viure i reproduir-se, ja que hi troba unes aigües plenes de peixos i espècies per alimentar-se, caus on refugiar-se i espais adients per fer els seus desplaçaments. Aquestes imatges són de gran transcendència, ja que suposen la primera evidència visual de la reproducció de l’espècie a la conca després de la seva extinció durant la segona meitat del segle XX, un fet gairebé inimaginable fa només uns anys. Aquestes imatges s’han aconseguit dins el Projecte de seguiment de la llúdriga a les conques del Besòs i la Tordera, que estan impulsant de manera conjunta el Consorci, la Fundació Zoo de Barcelona, la Fundació RIVUS (a través de l’Observatori RIVUS) i l’ICTA-UAB.

Fruit d’aquests treballs ja s’havia ratificat la presència d’uns sis exemplars adults de llúdriga arreu de la conca i una dotzena a la conca de la Tordera, on fa uns mesos es van captar imatges també d’un parell de cries.

 Imprimeix aquesta publicació Imprimeix aquesta publicació