El Consorci ha acollit aquest matí una sessió de treball entre els tècnics de totes les administracions implicades en la gestió i la recuperació del Besòs

20/12/2019 | Actualitat

SESSIO 2La seu del Consorci Besòs Tordera ha acollit aquest matí una sessió de treball per presentar i començar a treballar en les línies d’actuació establertes per recuperar la biodiversitat i retornar la normalitat al més aviat possible a la zona del riu Besòs afectada arran de l’incendi d’una fàbrica de dissolvents a Montornès del Vallès del passat 11 de desembre.

La trobada ha comptat amb la participació del Consorci Besòs Tordera i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i amb la presència de tècnics i responsables d’àrees dels municipis afectats (Montornès del Vallès, Montmeló, Mollet del Vallès, Martorelles, Sant Fost de Campsentelles, la Llagosta, Montcada i Reixac, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs i Barcelona), de l’Agència Catalana de Residus, de la Diputació de Barcelona, del Consorci del Besòs i de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, dels Agents Rurals i del Zoo de Barcelona.

Diego Moxó, director de l’Àrea Gestió del Medi de l’ACA, i Albert Solà, gerent del Consorci Besòs Tordera, han estat els encarregats d’obrir la sessió amb una explicació detallada de l’operativa duta a terme per part d’ambdós organismes el dia de l’incident.

Seguidament, Antoni Munné, cap del Departament de Control i Qualitat de les Aigües de l’ACA, ha detallat el pla de xoc operatiu que s’ha elaborat i que, des d’ara i fins al mes d’abril, preveu una sèrie d’actuacions que han de garantir els controls de qualitat d’aigua i de la llera de la zona afectada i la recuperació de la biodiversitat.

Per últim, ha tingut lloc una sessió oberta de treball, amb la participació activa de tots els professionals presents, que ha estat moderada per Manel Isnard, responsable de Medi Fluvial del Consorci Besòs Tordera, durant la qual s’han concretat diferents actuacions dins de cadascuna de les tres línies de treball establertes: la recuperació del medi fluvial en el seu conjunt, la millora de la prevenció d’aquest tipus d’incidents i la implantació de sistemes que mitiguin els efectes d’aquest tipus de sinistres.

La sessió ha finalitzat amb el compromís ferm de mantenir una segona trobada dintre d’unes quantes setmanes per avaluar d’una manera comuna com han anat evolucionant els resultats de les analítiques preses i concretar avenços en les tres línies de treball esmentades.

Aquestes trobades s’emmarquen dins la unitat d’acció que s’ha acordat de manera conjunta entre totes aquestes administracions i que ha de permetre una gestió més eficient i eficaç de tot el sinistre.

Recordem que durant aquesta setmana tècnics de l’ACA i del Consorci Besòs Tordera han continuat amb la presa de mostres a diferents punts del tram afectat del riu Besòs que permetran avaluar l’evolució dels paràmetres de qualitat de l’aigua. En el cas del Consorci, amb la col·laboració de la Universitat de Vic i dins el projecte Intcatch 2020, s’ha fet servir per a aquesta tasca un dron aquàtic que ha permès analitzar 30 paràmetres de qualitat en continu, de forma immediata i a punts del riu on no es pot accedir de cap altra manera. Els primers resultats indiquen una bona evolució dels paràmetres de qualitat de l’aigua, fet que, segons els experts, facilitarà la recuperació de la biodiversitat.

SESSIO 1Imprimeix aquesta publicació Imprimeix aquesta publicació