Celebrada la darrera Junta General del Consorci del mandat 2015-2019

13/05/2019 | Actualitat

logo-besos-torderaEl passat 24 d’abril, la Sala d’Actes del Consorci Besòs Tordera va acollir la celebració de la darrera Junta General del mandat 2015-2019, que va servir, entre altres, per repassar les principals línies i accions que han marcat la gestió de l’ens durant aquest període.

Aquest s’ha caracteritzat per una obertura social, política i de servei als seus municipis consorciats; per una ferma aposta per l’R+D+I i l’intercanvi de coneixement i interactivitat amb el món universitari i altres organismes, i especialment per l’ampliació territorial de l’ens a la conca de la Tordera, fet que ha implicat el canvi de denominació i d’imatge corporativa. El Consorci ha posat fi a aquest mandat amb un total de 64 municipis consorciats, 55 de la conca del Besòs i 9 de la Tordera.

En el seu discurs de comiat als representants de la Junta General, Joan Vila, president del Consorci, va tenir paraules d’agraïment per a tots els càrrecs electes que han format part, d’una manera o una altra, de la gestió de l’ens, així com per als treballadors i tècnics. “El Consorci gaudeix en aquests moments d’un bon funcionament, d’una bona projecció de futur i d’una bona salut financera, i en el futur s’ha de continuar treballant en aquesta mateixa línia”, va afirmar.

Aquest mandat s’ha caracteritzat per la incorporació als òrgans de govern de totes les formacions polítiques, atorgant-los alhora de més transparència i acostant-los més als municipis, amb la celebració de reunions territorials per subconques.

Per assolir l’obertura social s’ha fet un important esforç i una ferma aposta per la comunicació. En aquest sentit, destaca la posada en marxa dels seus canals propis a les xarxes socials.

El Consorci ha continuat incidint en l’educació ambiental com a eina fonamental per mantenir i preservar els entorns fluvials. Durant aquest període han passat més de 20.000 alumnes pel programa educatiu “Descobreix el riu”, que s’ha reforçat amb noves activitats i amb la posada en marxa dels concursos de Dibuix i Fotografia. Dins aquesta mateixa línia, es troba la posada en marxa de la campanya de conscienciació i pedagogia “Els rius a les teves mans”.

POSTER GENERAL WEB-01

S’ha treballat per intensificar la relació amb els municipis consorciats i els serveis prestats. En aquest sentit, s’han mantingut, actualitzat i ampliat els programes suport als ajuntaments i s’han atès totes les peticions presentades i que s’han ajustat a les bases. D’altra banda, s’ha produït la consolidació com a servei tècnic propi dels ajuntaments consorciats mitjançant convenis de gestió mancomunada de clavegueram.

Durant aquest mandat s’han desenvolupat i presentat diversos plans d’actuació, com ara el Pla Director de gestió de la Xarxa Natura 2000 del riu Congost; el Pla Director de Camins Fluvials i el Pla Director d’Aigües Regenerades.

Pel que fa a medi fluvial, s’ha editat l’estudi Avaluació de l’estat de qualitat dels sistemes fluvials de la conca del Besòs, que analitza en profunditat com l’evolució dels sistemes de sanejament a la conca del Besòs ha revertit en una millora dels espais fluvials, amb la recuperació d’espècies claus indicadores de qualitat com el blauet i la llúdriga. Aquest estudi ha estat a més el punt de partida per a la posada en marxa de l’Observatori del Besòs i el suport a l’Observatori de la Tordera, tots dos gestionats des de l’ICTA-UAB pel Dr. Martí Boada i el seu equip.

La consolidació del retorn de la llúdriga a les nostres conques ha centrat també gran part de l’activitat de l’ens. S’ha engegat el Projecte de seguiment de la llúdriga a les conques del Besòs i la Tordera, en col·laboració amb el Zoo de Barcelona i l’ICTA-UAB, amb l’objectiu de conèixer la presència real d’aquest mamífer als nostres rius i ajudar en la seva preservació.

Durant aquest període el Consorci ha celebrat el 30è aniversari de la seva fundació (29 de febrer de 1988), amb un gran acte central al Teatre Auditori de Llinars, que va servir per presentar 30 anys, 30 mirades. El llibre i estrenar 30 anys, 30 mirades. El documental, i per fer efectiu el relleu a la presidència entre Sergi Mingote, qui va estar al capdavant del Consorci entre 2011 i 2018, i Joan Vila.Imprimeix aquesta publicació Imprimeix aquesta publicació