El Consorci presenta el seu Pla de gestió Xarxa Natura 2000 del riu Congost

25/03/2019 | Actualitat

presentacio XN2000 brEl Consorci Besòs Tordera va presentar divendres passat, Dia Mundial de l’Aigua, el Pla de gestió Xarxa Natura 2000 del riu Congost, un document que ha elaborat juntament amb la consultora Lavola i que es presenta com a full de ruta a seguir per millorar, preservar i potenciar la conservació d’aquest espai.

L’acte, celebrat a la seu del Consorci, va comptar amb la presència de Ferran Miralles, director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, qui va destacar que aquest és “un cas únic, ja que és el primer espai natural de Catalunya que té un pla de gestió”. “Des de Territori, ho agafem com si fos un projecte propi i no es quedarà en un calaix”, va puntualitzar. Miralles també va aprofitar la seva intervenció per encoratjar les administracions a “construir natura”. “Durant molts anys hem protegit espais, ara toca fer gestió activa i fer infraestructures verdes”, va concloure.

La Unió Europea va incloure l’any 2006 part del riu Congost dins la Xarxa Natura 2000, iniciativa europea més important de preservació de la natura, esdevenint així un dels pocs rius urbans amb aquesta catalogació. Exactament, es tracta del tram que va des de la Garriga fins al naixement del Besòs, inclòs també el tram final del riu Mogent, passant així per les Franqueses del Vallès, Canovelles, Granollers, Montornès, Montmeló, Mollet, Martorelles, Sant Fost de Campsentelles, Vilanova del Vallès i la Roca del Vallès. L’espai té 30 km de longitud i una superfície de prop de 358,5 hectàrees.

D'esquerra a dreta: Albert Solà, gerent del Consorci; Albert Camps, vicepresident; Ferran Miralles, director general de Polítiques Ambientals, i Núria Asensio, de Lavola, en un moment de la presentació.

D’esquerra a dreta: Albert Solà, gerent del Consorci; Albert Camps, vicepresident; Ferran Miralles, director general de Polítiques Ambientals, i Núria Asensio, de Lavola, en un moment de la presentació.

Per a Albert Camps, vicepresident del Consorci, el gran valor d’aquest document és que “recull les necessitats dels 11 municipis implicats, és la suma d’un treball entre administracions”.

Durant la presentació, Núria Asensio, de Lavola, va repassar les principals directrius que marca aquest pla per a cada municipi, posant l’èmfasi en les zones d’interès i els punts crítics on cal fer intervencions, tenint en compte tots els condicionants tècnics, físics o econòmics que influeixen en la recuperació o millora del riu.

En termes generals, el pla fixa quatre hàbitats clau: rius amb vegetació submersa, bosc de ribera, herbassars fluvials i alzinars i carrascars. A més, incideix en la importància de preservar espècies de fauna i flora autòctones (com el barb de muntanya, la tortuga de rierol, les libèl·lules i papallones, la llúdriga, el salze, el vern o el canyís) i l’erradicació de les exòtiques i invasores (cranc americà, canya americana i aïllant, entre altres).

La restauració de l’hàbitat, la millora de la connectivitat ecològica, el seguiment i estudi de les espècies de fauna, la potenciació i manteniment d’espais oberts i l’aposta per fer conèixer la ciutadania els valors d’aquest espai completen el conjunt d’objectius generals fixats en aquest pla.

Per incidir en aquest darrer aspecte, el Consorci ha realitzat un vídeo que sota el títol “El riu Congost és Xarxa Natura 2000” dona a conèixer aquest espai i el seu pla de gestió i que ja està disponible a les xarxes socials del Consorci. L’estrena d’aquest vídeo va posar el punt final a la presentació de divendres.Imprimeix aquesta publicació Imprimeix aquesta publicació