El Consorci organitza una trobada Xarxa Natura 2000 Congost

14/11/2018 | Actualitat

FOTO PONENTS XARXA NATURA 2000 brEl Consorci Besòs Tordera, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Granollers, ha organitzat aquest matí a la Sala Tarafa d’aquesta ciutat, una trobada amb els municipis que formen part de la Xarxa Natura 2000 Congost per posar de manifest la importància de gestionar aquest espai i per presentar el Pla de Gestió que s’està elaborant.

El tram del riu Congost declarat Xarxa Natura 2000 va des de la Garriga fins al naixement del Besòs, inclòs també el tram final del riu Mogent, passant així per les Franqueses del Vallès, Canovelles, Granollers, Montornès, Montmeló, Mollet, Martorelles, Sant Fost de Campsentelles, Vilanova del Vallès i la Roca del Vallès.

L’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, ha estat l’encarregat de donar la benvinguda a la trobada tocades les 9 del matí. Seguidament, Joan Vila, president del Consorci, ha encoratjat a alcaldes/esses, regidors/es i tècnics a seguir treballant per millorar aquesta zona i assolir els objectius que, com a zona protegida, ha d’acomplir. “A Catalunya, hi ha catalogats 115 espais dins Xarxa Natura 2000, entre els quals destaquen el Montseny, la Serralada litoral, el Delta de l’Ebre, els Aiguamolls de l’Empordà, i entre tots aquests s’hi troba aquest tram del riu Congost, cosa que ens ha de fer sentir orgullosos i amb ganes de vetllar pel seu correcte manteniment”, ha matisat Vila.

La reunió ha comptat també amb la presència de la cap del Servei de Planificació de l’Entorn Natural del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Sara Pont. Durant la seva intervenció, Pont ha destacat que “tenir un espai Natura 2000 en un municipi és una fortalesa, ja que dona moltes oportunitats per poder tirar endavant projectes de conservació i millora amb suport europeu”.

Per a Albert Camps, vicepresident del Consorci i responsable de la subconca Congost, “si fem arribar a la ciutadania el missatge que aquell espai que tenen davant de casa és un espai protegit que forma part de la Xarxa Natura 2000 serà més fàcil difondre la importància de la seva conservació i bon manteniment”.

Manel Isnard, responsable de Medi Fluvial del Consorci, i Neus Asensio, de la consultora mediambiental La Vola, han estat els encarregats de presentar el Pla de Gestió Xarxa Natura 2000 Congost. Aquest document, encara en procés d’elaboració, defineix els objectius marcats per a cada zona d’interès i identifica els punts crítics on calen fer actuacions a cada municipi.

En termes generals, les principals línies d’actuació previstes passen per l’erradicació i el control d’espècies i fauna exòtica invasora, la restauració de l’hàbitat, la connectivitat ecològica, el seguiment i estudi de les espècies de fauna i la potenciació i manteniment d’espais oberts.

També preveu un seguit de recomanacions d’usos de l’espai per part de la ciutadania, com ara la prohibició de la caça i el bany, la pesca regulada, la conservació d’elements de patrimoni natural o el fet de no alimentar la fauna que hi viu.

Xarxa Natura 2000 és la iniciativa política europea més important de conservació de la natura.



Imprimeix aquesta publicació Imprimeix aquesta publicació