Prop de 300 persones assisteixen a la celebració del 30è aniversari del Consorci

04/06/2018 | Actualitat

180601 Aniversari Consorci web118El passat divendres, 1 de juny, el Teatre Auditori de Llinars del Vallès va acollir la celebració del 30è aniversari del Consorci. Entre el nombrós públic assistent hi havia alcaldes, alcaldesses, regidors i tècnics dels 64 municipis consorciats; representants de la Generalitat de Catalunya, de la Diputació de Barcelona, de l’Agència Catalana de l’Aigua i del Zoo de Barcelona, entre altres organismes; empresaris i professionals vinculats a la gestió de l’aigua, experts i grups ecologistes, personal, treballadors i expresidents del Consorci.

L’alcalde de Llinars, Martí Pujol, va ser l’encarregat d’obrir l’acte i donar la benvinguda. Seguidament, va prendre la paraula Sergi Mingote, qui, en el seu darrer acte i dia com a president, va fer un breu repàs a les principals fites assolides durant el seu mandat i va voler agrair tothom que ha treballat amb ell en aquest període. Per últim, Mingote va donar la benvinguda al nou president del Consorci, Joan Vila, qui va refermar el compromís assolit per continuar liderant la millora dels entorns i dels serveis als municipis. Una emotiva abraçada entre els dos palesava aquest relleu al capdavant de l’organisme.

Estudi de biodiversitat

Seguidament, prenia la paraula la doctora Sònia Sànchez, de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona, per presentar les principals conclusions derivades de l’Estudi de Biodiversitat de la conca del Besòs (1997-2017), que van posar de manifest la millora aconseguida en aquest període gràcies a la implantació d’estacions depuradores d’aigües residuals (EDAR) arreu de la conca i a l’aplicació de nous tractaments en els processos de depuració. “La millora de l’aigua efluent que va a parar als rius ha fet possible una millora dels entorns i un augment significatiu del nombre d’espècies animals”, va explicar Sànchez, qui va destacar l’expansió i la recuperació d’espècies clau com el blauet i la llúdriga, presents ja a tots els rius de la conca.

Acte 30è aniversari

Sònia Sánchez durant la presentació dels resultats de l’Estudi de Biodiversitat.

 

180601 Aniversari Consorci web4330 anys, 30 mirades

Entre el públic assistent hi havia també els protagonistes del llibre i el documental 30 anys, 30 mirades, entre els quals hi ha periodistes, geògrafs, enginyers hidràulics, regants, estudiants, historiadors, naturalistes, entre altres, que han compartit la seva visió sobre l’evolució de la conca i del Consorci.

Una taula rodona, moderada pel periodista Francesc de la Torre, i formada per tres d’aquests testimonis –Vicenç Relats, periodista i director de la revista Vallesos; Albert Sorolla, president de l’Asociación Española de Ingeniería del Paisaje; i Josep Arráez, gerent del Consorci entre 1993 i 2015-; juntament amb la Yvette Moya-Angeler, periodista i autora del llibre, va servir per presentar 30 anys, 30 mirades. El llibre.

180601 Aniversari Consorci web15

L’acte va cloure amb l’estrena de 30 anys, 30 mirades. El documental, que en poc més de 20 minuts i fent servir només les veus d’aquests testimonis, ens explica els orígens, el recorregut i els reptes de futur que tenen per endavant el Consorci i les seves conques.

180601 Aniversari Consorci web17

 Imprimeix aquesta publicació Imprimeix aquesta publicació