Inaugurades les obres del camí fluvial del Tenes a Parets del Vallès

11/05/2016 | Actualitat

inauguracio cami tenes 1Aquest migdia s’han inaugurat les obres d’arranjament i connectivitat dutes a terme aquests darrers mesos al tram final del camí fluvial del riu Tenes al seu pas per Parets del Vallès.

L’acte ha comptat amb la presència del president del Consorci per a la Defensa de la Conca del riu Besòs, i també alcalde de Parets del Vallès, Sergi Mingote, qui ha estat acompanyat per altres alcaldes de la subconca del Tenes, com ara Josep Serra, de Lliçà de Vall; Ignasi Simon, de Lliçà d’Amunt, i Anna Guixà, de Sant Quirze Safaja. A més, han assistit representants de l’empresa Grifols, entre ells Carlos Roura, vicepresident de la Divisió Industrial, i també de Barnasfalt, empresa encarregada de les obres, així com regidors i tècnics del consistori paretà.

Tots els presents han fet a peu un petit recorregut d’aquest nou tram de prop de 2,2 km, que va des de l’avinguda Josep Tarradellas fins a tocar a Montmeló, pel marge esquerre del riu. En concret, han pogut veure in situ com s’ha solucionat la part més complicada del projecte, que era obrir el tap final, d’uns 340 m, que impedia el pas, i donar continuïtat al camí, per enllaçar-lo amb Montmeló, on es troba amb el camí fluvial del Besòs, i tot remuntant una mica, amb els camins dels rius Congost i Mogent.

“Aquesta actuació forma part d’un projecte mancomunat, que estem duent a terme ajuntaments i Consorci i que té per objectiu adequar, endreçar i fer més segurs i transitables els prop de 31 km de camí fluvial que té el riu Tenes”, ha explicat Mingote. “Aquesta però era una de les parts més importants del projecte”, ha matisat, “ja que ens obre múltiples oportunitats, com ara poder anar en bicicleta o corrent des de Sant Quirze Safaja fins a mar”. En aquest sentit, el pròxim 29 de maig, el Consorci celebrarà la XIV Bicicletada del Besòs-Decabike que, per primer vegada, tindrà recorregut al Tenes, amb sortida a Parets del Vallès i arribada a Sant Adrià de Besòs (22,5 km).

Després d’aquests treballs de millora, aquest tram de camí disposa ara d’una amplada de 2 m pràcticament en tot el seu recorregut, on s’hi han instal·lat també tanques als punts més perillosos i proteccions a les torres elèctriques i s’hi ha col·locat senyalització vertical. En aquest sentit, l’objectiu és “unificar la senyalèctica a tots els municipis per on passa el riu i que hi hagi informació quilomètrica entre ells”, ha puntutalitzat també el president del Consorci.

Les obres, que han tingut un cost final de 98.000 euros, són finançades per l’Ajuntament de Parets, l’empresa Grifols, la Diputació de Barcelona i el Consorci per a la Defensa de la Conca del riu Besòs.

El Tenes neix a Sant Quirze Safaja i transcorre per Sant Feliu de Codines, Bigues i Riells, Santa Eulàlia de Ronçana, Lliçà d’Amunt, Lliçà de Vall, Parets del Vallès i Montmeló, on té lloc el seu aiguabarreig amb el riu Besòs. Es tracta d’un traçat fàcil, amb poc desnivell (cota de 610 m a 60 m), ideal per a vianants i ciclistes i, fins i tot, apte per a discapacitats en alguns dels seus trams, que combina tot-ú artificial, asfalt i terreny natural.

Durant els seus 30,9 km de recorregut, el camí té diferents punts d’interès natural, patrimonial i paisatgístic, com són l’entorn de Sant Miquel del Fai (Cingles de Bertí), la bassa de Can Dunyó (Lliçà d’Amunt), entorns de paisatge forestal, agrícola i de ribera i gran diversitat de fauna, a més de permetre la connexió amb diferents rutes GR i PR (GR-5 Sitges-Canet de Mar, GR-97 riu Tordera-riu Llobregat, GR- 177 ronda Moianès, PR- C-10 Santa Eulàlia de Ronçana i PR- C 32 i 34 Lliçà d’Amunt).

inauguracio cami tenes 2

D’esquerra a dreta: Josep Serra, alcalde de Lliçà de Vall, Albert Iglesias, regidor de l’Ajuntament de Lliçà d’Amunt, i Ignasi Simón, alcalde de Lliçà d’Amunt; Sergi Mingote, president del Consorci; Francesc Juzgado, regidor de l’Ajuntament de Parets del Vallès; Anna Guixà, alcaldessa de Sant Quirze Safaja; Àfrica Martínez, regidora de l’Ajuntament de Parets, i Carlos Roura, vicepresident de la Divisió Industrial de Grifols.Imprimeix aquesta publicació Imprimeix aquesta publicació