El camí del Tenes unirà Sant Quirze Safaja i Montmeló

18/03/2015 | Actualitat

La seu del Consorci per a la Defensa de la Conca del riu Besòs va acollir dilluns, 16 de març, la presentació del projecte que estan duent a terme els 8 municipis per on passa el riu Tenes, juntament amb el Consorci, per connectar i millorar els 30,9 km de longitud del camí fluvial del Tenes.

L’acte va comptar amb la presència de l’alcalde de Bigues i Riells, Joan Vila i Massagué; l’alcalde de Santa Eulàlia de Ronçana, Joaquim Brustenga; l’alcalde de Lliçà d’Amunt, Ignasi Simon; la regidora de Medi Ambient de Lliçà de Vall, Núria Banegas; l’alcalde Montmeló, Antoni Guil, el president del Consorci i alcalde de Parets del Vallès, Sergi Mingote; i el vicepresident del Consorci, Joan Vila i Matabacas.

El Tenes neix a Sant Quirze Safaja i transcorre per Sant Feliu de Codines, Bigues i Riells, Santa Eulàlia de Ronçana, Lliçà d’Amunt, Lliçà de Vall, Parets del Vallès i Montmeló, on té lloc el seu aiguabarreig amb el riu Besòs. Es tracta d’un recorregut fàcil, amb poc desnivell (cota de 610 m a 60 m), ideal per a vianants i ciclistes i, fins i tot, apte per a discapacitats en alguns dels seus trams, que combina tot-ú artificial, asfalt i terreny natural.

En aquests moments, el camí fluvial del riu Tenes està connectat i habilitat en el 94,6% de tot el seu recorregut. “Només tenim dos punts on cal obrir pas, a Sant Feliu de Codines, on s’ha de passar per finca privada, i a Parets del Vallès, on hi ha un tram de 340 m desconnectat”, ha explicat el responsable de Medi Fluvial del Consorci, Manel Isnard, durant la presentació. “El primer ja està en vies de solució i l’obertura del segon és imminent, ben aviat s’iniciaran les obres de restauració necessàries per permetre el pas en tot aquest tram”, ha precisat.

Un cop s’habiliti aquest tram a la part final de Parets, el camí arribarà a Montmeló, on permetrà connectar amb els camins fluvials dels rius Besòs (que arriba fins a mar), Mogent i Congost. A la resta de municipis, el projecte contempla actuacions de millora en determinats trams, per tal de facilitar i adequar més el pas.

Durant tot el seu recorregut, el camí té diferents punts d’interès natural, patrimonial i paisatgístic, com són l’entorn de Sant Miquel del Fai (Cingles de Bertí), la bassa de Can Dunyó (Lliçà d’Amunt), entorns de paisatge forestal, agrícola i de ribera i gran diversitat de fauna, a més de permetre la connexió amb diferents rutes GR i PR (GR-5 Sitges-Canet de Mar, GR-97 riu Tordera-riu Llobregat, GR- 177 ronda Moianès, PR- C-10 Santa Eulàlia de Ronçana i PR- C 32 i 34 Lliçà d’Amunt).

Durant la seva intervenció, el president del Consorci, Sergi Mingote, va voler agrair a tots els municipis “l’esforç dut a terme per fer realitat aquest projecte i convertir el camí del Tenes en un espai natural més on la ciutadania pugui passejar, fer esport, sortides llargues i conèixer l’entorn”. “Aquesta és una bona mostra de com el treball conjunt i en equip sempre dóna millors resultats”, va matisar. Mingote també va tenir paraules d’agraïment per a l’empresa Grifols, qui aportarà prop de 100.000 euros entre 2014 i 2018 per tirar endavant aquest projecte. Recordem, que el passat mes de novembre Grifols i el Consorci va signar un conveni de col·laboració mitjançant el qual l’empresa aportarà, entre 2014 i 2018, 26.500 euros anuals destinats a la rehabilitació del camí del Tenes i a l’estudi del retorn de la llúdriga.

Per últim, el vicepresident del Consorci, Joan Vila, va manifestar la seva satisfacció amb el projecte perquè “amb la recuperació dels camins fluvials estem complint amb un compromís històric, tornant el riu al lloc que li toca i apropant els entorns fluvials a la ciutadania, i a més estem oferint salut als nostres veïns, que tenen dins els seus nuclis urbans espais naturals on passejar i on fer les conegudes rutes del colesterol en companyia dels seus veïns”.

D’esquerra a dreta: Núria Banegas, Ignasi Simon, Joaquim Brustenga, Sergi Mingote, Joan Vila i Matabacas, Manel Isnard, Antoni Guil i Joan Vila i Massagué.Imprimeix aquesta publicació Imprimeix aquesta publicació