Entra en funcionament el nou laboratori experimental de l’EDAR Montornès del Vallès

16/12/2014 | Actualitat

Una trentena de persones van assistir el passat divendres, 12 de desembre, a l’acte inaugural de la posada en marxa del Urban River Lab (URL) que s’ha instal·lat a l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) de Montornès del Vallès.

Aquesta plataforma experimental consta de 18 canals fluvials, de 12 m de llargària i 60 cm d’amplada, que volen simular el comportament dels rius urbans i que han estat dissenyats per avaluar els efectes de les aigües efluents de les depuradores sobre els rius receptors, examinar els mecanismes naturals que poden contribuir a reduir aquests impactes i proposar estratègies alternatives de gestió ambiental dels recursos hídrics que tenim. A més, també s’han creat 12 piscines que recreen aiguamolls i que permetran fer proves sobre aquests tractaments terciaris.

Tot i que aquest laboratori a l’aire lliure permet multitud d’experiments i assajos, durant els pròxims mesos es dedicarà a analitzar com diferents plantes autòctones i pròpies de ribera, com la boga, el lliri o el jonc -molt utilitzades a les restauracions fluvials de la conca del Besòs-, poden contribuir a retenir nutrients, com ara nitrogen i fòsfor, de les aigües efluents de les depuradores. Un grup d’estudiants de diferents universitats europees seran els encarregats de seguir la investigació i treure les conclusions de tot el procés.

L’alcalde de Montornès del Vallès, José Antonio Montero, encarregat d’obrir el torn d’intervencions durant l’acte inaugural, va incidir en el fet que “des del principi, vam tenir molt clar que, com a municipi, ens havíem d’implicar i apostar per la innovació, i més quan es tracta de millorar la qualitat de l’aigua i, per tant, de les condicions de vida dels habitants i de les nostres fauna i flora”.

Albert Sorolla, membre de Naturalea, va posar de manifest el gran interès que ja ha despertat aquest laboratori dins el món de la investigació: “Tenir una instal·lació com aquesta és un privilegi i un gran avantatge per aconseguir projectes europeus i internacionals de recerca”.

Per a Francesc Sabater, catedràtic d’Ecologia de la Universitat de Barcelona, aquest laboratori experimental “és especialment important per als rius de la Conca i d’altres rius urbans on l’aigua que circula ha passat per altres usos i s’està reutilitzant constantment, fet que ens obliga a què cada vegada siguem més exigents en els processos depuratius d’aquest bé tan escàs”.

Per últim, el president del Consorci per a la Defensa de la Conca del riu Besòs, Sergi Mingote, va lloar el fet que aquest projecte sigui fruit d’un “treball conjunt de diferents organismes que s’han alineat i han demostrat que junts som més forts i sumem més”. D’altra banda, per a Mingote el següent pas és apropar aquest laboratori a la ciutadania. “Els milers d’alumnes que passen cada any pel programa educatiu del Consorci tenen ara a Montornès una altra parada obligatòria”, va concloure.

L’URL, nascut en el marc del projecte europeu de recerca INTERFACES (Marie Curie Actions Initial Training Networks ITN de la Unió Europea), ha estat promogut pel Departament d’Ecologia de la Universitat de Barcelona (UB), el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB), el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) i Naturalea-Conservació SL, amb la col·laboració del Consorci per a la Defensa de la Conca del riu Besòs, l’Ajuntament de Montornès del Vallès i el projecte Cleanleach.Imprimeix aquesta publicació Imprimeix aquesta publicació