El documental “25è Aniversari del Consorci” guanya un Premi periodístic ATLL de l’Aigua

26/11/2014 | Actualitat

La degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet, ha estat l’encarregada de lliurar un dels tres accèssits de la primera edició dels Premis periodístics ATLL de l’Aigua al reportatge “25è Aniversari del Consorci”, que va recollir la periodista i responsable de Comunicació del Consorci, Mercè Fernández. El jurat ha valorat d’aquest treball el fet com “a través d’imatges d’arxiu, imatges actuals i de diversos testimonis de persones que han format part del Consorci, s’ha il·lustrat amb detall la transformació i la recuperació fluvial de la conca del Besòs en els últims anys”.

La cerimònia de lliurament, que va tenir lloc ahir a la tarda a la seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya, va estar presidida pel director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Jordi Agustí, pel secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Josep Enric Llebot, per la degana Neus Bonet i pel director general d’ATLL, Alfredo Gutiérrez.

Aquest treball audiovisual, de 17 minuts de durada i editat l’any 2013 per commemorar el 25è aniversari de la creació del Consorci, es va estrenar durant l’acte central de celebració que es va dur a terme el 27 de setembre de 2013 a la Sala La Torreta (Montmeló) davant uns 250 convidats. Posterioment, a l’octubre, el canal Vallès Visió va emetre un programa especial dedicat als 25 anys del Consorci, que va incloure el documental. A més de la versió original en català, ha estat traduït al castellà i l’anglès. Actualment, aquest treball està penjat al web del Consorci (dins l’apartat Besòs Visual).

El Jurat del Premi Periodístic ATLL de l’Aigua ha estat format pel cap de premsa de l’Agència Catalana de l’Aigua, Xavier Duran; el cap de comunicació del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Xavier Puig; el director general d’ATLL, Alfredo Gutiérrez; el degà de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB, Josep Maria Català; i el vicedegà de Periodisme de la UPF, Carles Singla. Tots els membres han valorat “l’alta qualitat formal i periodística” dels 23 treballs presentats (13 publicats en premsa escrita, 7 emesos per televisió i 3 reportatges radiofònics).

Un primer premi i tres accèssits

L’article “¿Cuánta agua consumimos?” de la periodista Anabel Herrera, publicat al Magazine de La Vanguardia, s’ha endut el primer premi d’aquests guardons per la “seva clara vocació divulgativa i de servei per a un ús més racional de l’aigua  i dels productes que necessiten aquest recurs per ser elaborats”.

A més de l’accèssit atorgat a la periodista Mercè Fernández pel reportatge del Consorci, el jurat ha atorgat els altres dos a les periodistes Maya Castañer, de BTV, pel seu treball sobre la riera de Fuirosos i els rius temporals de Catalunya, i a Norián Muñoz, periodista del Diari de Tarragona, per l’article titulat “El día que el agua ’buena’ llegó a TGN”, en el qual fa un repàs a la història de les fonts de la ciutat de Tarragona amb motiu del 25è aniversari del minitransvasament de l’aigua de l’Ebre, un projecte que va permetre l’arribada d’aigua dolça a les llars de Tarragona i que va donar un impuls al desenvolupament turístic i industrial de la zona.

El Premi Periodístic ATLL de l’Aigua, impulsat per ATLL en col·laboració amb l’Agència Catalana de l’Aigua i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, i amb el suport del Col·legi de Periodistes de Catalunya, neix amb la voluntat de reconèixer la tasca dels periodistes que contribueixen, a través dels seus treballs periodístics, al coneixement i la difusió de la importància de l’aigua en l’àmbit català, tant des del punt de vista mediambiental com social, tecnològic i cultural.

D’esquerra a dreta: Norián Muñoz, Anabel Herrera, Maya Castañer i Mercè Fernández, guanyadores de la primera edició dels Premis periodístics ATLL de l’Aigua.

 Imprimeix aquesta publicació Imprimeix aquesta publicació