Quaranta anys després, la llúdriga torna al Tenes

07/10/2014 | Actualitat

Una fotografia presa el 6 de juny al voltant de la una de la matinada a Santa Eulàlia de Ronçana certifica el retorn de la llúdriga al riu Tenes. Una bona i esperada notícia. “Teníem indicis evidents que aquesta espècie podria haver retornat al Tenes i al juny, juntament amb membres del Grup Ornitològic del Tenes (GOT) i altres experts, vam començar tasques de rastreig, ha explicat Manel Isnard, biòleg i responsable de Medi Fluvial del Consorci per a la Defensa de la Conca del riu Besòs, durant la conferència organitzada divendres al Centre Cívic La Fàbrica, de Santa Eulàlia de Ronçana, per donar a conèixer la troballa.

L’acte també ha comptat amb la presència de l’alcalde del municipi, Joaquim Brustenga, qui ha mostrat la seva satisfacció davant aquest fet: “El retorn de la llúdriga ens confirma que durant anys hem anat fent les coses bé”. Per la seva banda, el vicepresident del Consorci, Albert Camps, ha assenyalat que “quan es va fundar el nostre consorci, fa més de 25 anys, per a alguns era una utopia la recuperació dels nostres rius, però el temps ens ha donat la raó”.

Dues filmacions
Els assistents a la xerrada han estat els primers a visionar la gravació de l’exemplar de llúdriga aconseguida pel biòleg i naturalista, Alfred Encuentra, al Tenes, en aquesta ocasió, a Bigues i Riells. “De manera interrompuda, entre juny de 2012 i gener de 2014, vaig dur a terme tasques de vídeo-trampeig al curs mitjà del Tenes”, ha explicat. Finalment, les càmeres van recollir un exemplar de llúdriga al desembre de 2013 i al gener de 2014.

La recerca continua
Segons Jordi Ruiz Olmo, biòleg i expert en aquest mamífer, l’exemplar captat podria correspondre a una femella, d’uns 9 kg de pes i 1,10 metres de longitud. El següent pas és comprovar si hi ha cries i si es tracta d’una població estable, que ha arribat al Tenes per quedar-s’hi.

Després de la instantània presa al juny, els tècnics del Consorci i del GOT han continuat amb les tasques de recerca, si bé no s’ha aconseguit cap altre fotografia. “Continuem detectant nous rastres i indicis, com femtes, petjades, rascades i zones de pas”, ha precisat Manel Isnard. Els experts han confirmat que, amb l’arribada de la tardor, amb una pressió de gent al riu inferior a l’estiu, es té previst incorporar noves càmeres i seguir amb el rastreig de l’animal.

La culminació de la feina ben feta
L’elevada contaminació dels nostres rius va fer desaparèixer aquesta espècie de la nostra conca fa més de 40 anys. L’any 2005 es van detectar rastres que van confirmar la presència de la llúdriga al Congost, si bé no es va poder obtenir cap imatge de l’animal.

Per al president del Consorci per a la Defensa de la Conca del riu Besòs, Sergi Mingote, “aquesta troballa és molt important perquè certifica la feina ben feta al llarg de molts anys i la bona qualitat de les aigües dels nostres rius”. La llúdriga és “el cim” de la cadena, cosa que vol dir que al riu hi ha peixos, amfibis, rèptils i invertebrats.

Per a Mingote, ara és important mantenir les condicions ambientals correctes que garanteixin la continuïtat i l’expansió d’aquesta espècie a la nostra conca. “No podem baixar els nivells de qualitat de les nostres aigües i hem de continuar millorant les nostres lleres”, ha conclòs.

Durant els treballs de rastreig duts a terme pels diferents professionals, s’han captat imatges de moltes altres de les espècies animals que habiten els nostres entorns fluvials, com ara fagines, guineus, toixons, porcs senglars i visons americans, entre d’altres. Una bona mostra que la conca està plena de vida.

 

 

 

 Imprimeix aquesta publicació Imprimeix aquesta publicació