El Consorci per a la Defensa de la Conca del riu Besòs compleix 25 anys

27/02/2013 | Actualitat

Tot i que 2013 no és any de traspàs -per tant no hi ha 29 de febrer-, aquesta setmana fa tot just 25 anys que es va fundar el Consorci per a la Defensa de la Conca del riu Besòs. Tenia per endavant una important tasca: recuperar la Conca del Besòs i el seu patrimoni fluvial. Un entorn malmès per una elevada pressió urbanística i l’important teixit industrial desplegat a gran part de la conca.

El Consorci per a la Defensa de la Conca del riu Besòs compleix 25 anys

En aquests 25 anys de trajectòria, el Mogent, el Congost, el Tenes, la Riera de Caldes, el Ripoll i el Besòs han deixat de ser abocadors i clavegueres a cel obert. En aquesta transformació han estat cabdals la posada en marxa, una a una, de les 16 estacions depuradores d’aigües residuals (EDAR), que gestiona el Consorci a la Conca del Besòs, i el desplegament de prop de 300 km de col·lectors, per on es recullen les aigües residuals de llars i indústries.

En aquests moments, podem veure a diferents punts de la conca gran varietat de peixos, mamífers i més de 300 tipus d’aus, i s’han recuperat gran quantitat d’espais fluvials per a usos socials.

En paraules del president del Consorci, Sergi Mingote, “durant aquests 25 anys, s’ha fet molta i bona feina; a dia d’avui, podem afirmar que els rius de la Conca del Besòs són un espai on hi viuen i s’interrelacionen plantes, animals i persones. La ciutadania està gaudint cada cop més dels espais fluvials i això és motiu de satisfacció”.

Actualment, el Consorci està integrat per 52 municipis i quatre organismes supramunicipals: Diputació de Barcelona, Àrea Metropolitana de Barcelona, Consell Comarcal del Vallès Oriental i Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental. Fins al moment, 39 dels seus municipis consorciats, li han delegat les seves funcions en matèria de sanejament, donant cobertura a una població que ronda els 450.000 habitants i més de 4.000 establiments industrials.

Activitats commemoratives

Durant tot aquest 2013, el Consorci celebrarà aquesta efemèride. D’una banda, s’han penjat banderoles commemoratives amb el logotip específic del 25è aniversari a la seu central, ubicada a l’avinguda Sant Julià, 241 de Granollers, i a diverses depuradores. A més, s’ha programat un ampli ventall d’actes i activitats que es perllongaran durant tot l’any, com la tradicional bicicletada popular i diferents jornades amb entitats especialitzades, entre d’altres.  L’acte central tindrà lloc durant la primera quinzena de juny, al voltant del Dia Mundial del Medi Ambient.

Dintre d’aquest conjunt d’activitats commemoratives, el Consorci també estrenarà enguany nou butlletí i redissenyarà la seva web. “L’objectiu és apropar la nostra tasca a la ciutadania i establir nous ponts comunicatius que apostin per la proximitat, a més de donar a conèixer a tots els municipis de la conca l’amplia cartera de serveis i ajudes que impulsem des del Consorci”, explica el seu president.

BREU CRONOLOGIA DEL CONSORCI
 • 29 de febrer de 1988: Fundació del Consorci.
 • Febrer 1991: Publicació del primer “Reglament regulador d’abocaments d’aigües residuals del  Consorci”.
 • Març 1991: El Consorci realitza la primera inspecció de control d’abocaments.
 • Juliol 1992: Inauguració de l’EDAR de Granollers, la primera gestionada pel Consorci, amb tractament físic químic.
 • Setembre 1994: S’inicia el programa educatiu del Consorci amb una participació anual de 4.500 alumnes.
 • Maig 1995: Posada en marxa de la primera EDAR amb tractament biològic, a Sant Feliu de Codines.
 • Març 1997: El Consorci juntament amb els Ajuntaments de Barcelona, Santa Coloma de Gramenet i Montcada i Reixac, promouen la realització del Parc Fluvial del Besòs, finançat amb fons de cohesió europeus i municipals.
 • Maig 2000: Redacció del “Pla director dels espais fluvials de la Conca del Besòs”.
 • Juny 2001: El Consorci estrena noves instal·lacions. Es trasllada a la seu actual.
 • Maig 2007: Posada en marxa de l’EDAR de La Roca del Vallès, la darrera de les 16 que s’han instal·lat per cobrir tota la conca del Besòs.
 • Setembre 2008: Posada en marxa de l’ampliació del biològic de l’EDAR Granollers amb eliminació nutrients.
 • Febrer 2010: Posada en marxa del primer grup motogenerador per a la producció de corrent, alimentat amb biogàs.


Imprimeix aquesta publicació Imprimeix aquesta publicació