El Consorci, guanyador del Premio Ciudad Sostenible 2012, dins la categoria de Gestió del Cicle de l’Aigua

17/10/2012 | Actualitat

El Consorci per a la Defensa de la Conca del riu Besòs ha estat guardonat amb el Premio Ciudad Sostenible 2012, corresponent a la categoria de Gestió del Cicle de l’Aigua, pel seu projecte “Codigestió anaeròbia de fangs per a una Estació Depuradora d’Aigües Residuals energèticament autosuficient”.

L’acte de lliurament, presidit per la Infanta Elena, ha tingut lloc a l’auditori madrileny del Palacio de Cibeles, on el president del Consorci, Sergi Mingote, ha estat l’encarregat de recollir el premi. Per a Mingote, “és un reconeixement a la feina ben feta i a la ferma aposta mediambiental que estem fent des del Consorci”. Fins a Madrid, també s’ha desplaçat en representació de l’organisme Joan Vila, vicepresident 1r.

L’acte ha comptat amb la presència de diverses personalitats, com Antonio de Guindos, delegat de Medi Ambient de l’Ajuntament de Madrid, Íñigo de la Serna, president de la Federación Española de Municipios y Provincias (FEMP), Pilar Conesa, directora del Smart City World Congress, i Ramon Roca, president de la Fundació Fòrum Ambiental. També s’han donat cita els alcaldes de les capitals Iberoamericanes que es troben a Madrid amb motiu de la reunió del Fòrum Iberoamericà.

Per desè any consecutiu, la Fundació Fòrum Ambiental ha convocat els Premios Ciudad Sostenible amb l’objectiu de reconèixer la tasca dels municipis i ens locals supramunicipals d’arreu de l’Estat que han fet una ferma aposta per projectes i actuacions adreçades a potenciar la sostenibilitat. Aquests guardons compten amb el recolzament del Ministeri de Medi Ambient i amb el patrocini d’Ecoembes i Cespa.

Sobre el projecte “Codigestió anaeròbia de fangs per a una EDAR energèticament autosuficient

Al juliol de 2010, el Consorci va signar un conveni de col·laboració científica amb l’empresa SISLtech amb l’objectiu d’incrementar la quantitat d’energies tèrmica i elèctrica generada durant els processos de digestió anaeròbia dels fangs que es produeixen a les estacions depuradores d’aigües residuals (EDAR).

Després de mesos d’investigació, es va determinar que això s’aconseguia mitjançant la codigestió anaeròbia dels fangs, és a dir, combinant a les unitats de digestió anaeròbia els fangs amb determinats substrats industrials. D’aquesta manera, s’aprofitava la complementarietat de composicions i s’incrementava la producció de biogàs i, per tant, d’energia.

En aquests moments, la codigestió anaeròbia està implementada a les EDAR de Granollers, Montornès del Vallès i La Llagosta. A totes tres s’ha duplicat la producció d’energia elèctrica, assolint nivells d’autoabastiment de fins el 80% de tota l’energia elèctrica necessària per al seu funcionament. D’aquesta manera aquestes instal·lacions han esdevingut més sostenibles i econòmiques, estalviant anualment l’emissió de prop de 40.000 tones de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera.Imprimeix aquesta publicació Imprimeix aquesta publicació