22 de març. Dia Mundial de l’Aigua. Un bé escàs i indispensable per a la vida humana.  Un bé que hem de cuidar i no malbaratar.

El sanejament de les aigües residuals -aquelles resultants de dutxar-nos, de rentar la roba, d’anar al lavabo… aquelles que les indústries generen quan duen a terme la seva activitat – ha estat el primer pas, i el més important, per recuperar els nostres entorns fluvials. Només vull destacar una xifra:

cada segon les 17 depuradores que actualment gestiona el Consorci Besòs Tordera depuren 1.500 litres d’aigües residuals.

Els sistemes de sanejament (depuradores i xarxes de col·lectors) han servit per retornar al riu aigües que permetin la vida aquàtica. Hem passat de rius morts, a rius nets, i de rius nets a rius vius. Estem ara en un estadi avançat pel que fa a la recuperació dels entorns fluvials. Estem restaurant i arranjant camins fluvials, perquè avui dia fa goig passejar al costat d’aigües netes, on fàcilment veurem ànecs collverds, peixos i moltes aus.
Aquesta nova etapa de recuperació dels entorns ens fa fer un pas qualitatiu, alhora que s’han generat noves problemàtiques que, per solucionar-se, necessiten la implicació ciutadana. Tot allò que llencem pels lavabos, per la pica de la cuina… tot va a parar a les depuradores. Tovalloletes, cotons, pintures, olis de cuina, dissolvents… fins i tot, medicaments. Modificar aquests hàbits és necessari per millorar la qualitat de les aigües depurades i no fer malbé claveguerams i estacions depuradores d’aigües residuals (EDAR). Però la cosa no queda aquí: mobles, runes, pneumàtics, ampolles, llaunes, papers… No són espècies pròpies del riu, però estan envaint molts dels nostres espais fluvials.  Per aquestes i d’altres problemàtiques  similars, el Consorci ha dissenyat una campanya de conscienciació i pedagogia ciutadana que sota el títol “Els rius a les teves mans” llença un missatge directe a la ciutadania: tenim els rius a les nostres mans, per gaudir-los i per tenir-ne cura. L’estat final dels entorns fluvials en el seu conjunt serà un fidel reflex d’aquelles petites accions que fem, ja sigui des de casa com quan gaudim de la natura. Tenim l’oportunitat de fer-ho bé, i la tenim a les nostres mans, no la deixem escapar.
Com a president del Consorci Besòs Tordera, i en nom de totes les persones que dia a dia treballen per millorar els nostres rius, us encoratjo a sumar-vos a la nostra campanya. Hem dissenyat un blog (blog.besos-tordera.cat) on podreu veure els vídeos i el material gràfic que hem dissenyat i des d’allà els podreu compartir per les xarxes socials, des dels vostres telèfons mòbils, des de les vostres tauletes… Ho teniu a les vostres mans.

Unim les nostres mans i caminem plegats pel bon estat dels nostres rius i del medi ambient!

Sergi Mingote Moreno


President del Consorci Besòs Tordera